
Stora insatser behövs i vaccinskeptiskt Ukraina
För första gången på fem år har Europa fått ett utbrott av polio, eller barnförlamning som det kallades förr. Två barn i Ukraina har fått förlamningssymptom, men hundratals fler är sannolikt smittade utan att veta om det. Sveriges Radios hälsokorrespondent Johan Bergendorff har besökt Ukraina.
Rappning och panel har rasat ned från fasaden på barnsjukhuset jag besöker i Ukrainas huvudstad Kiev. Inuti är reparationsbehoven akuta och likadant är det på alla sjukhus jag besöker i landet, men många läkare verkar kompetenta. På pappret är det fri hälsovård i landet, men varje läkarbesök brukar kräva en rejäl slant till doktorn. De offentliga läkarlönerna är så extremt låga, bara några hundringar i månaden, att de är omöjliga att leva på. Fattiga ukrainska patienter få vackert punga ut med mutor, eller stå utan vård.
Jag har stämt möte med professor Fedir Labii som är chefsimmunolog på sjukhuset. Han är mycket oroad över poliokrisen i landet som hänger intimt samman med Ukrainas korrupta sjukvårdssystem.
– Jag har varnat för det här i decennier. I värsta fall kan vi riskera tusentals polioförlamade framöver, säger professor Fedir Labii.
Så här låg vaccinationsgrad som Ukraina har nu hittar man annars bara söder om Sahara. Det märks att han tycker det känns pinsamt att Ukraina hamnat i den här situationen.
Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. Vaccininköpen har inte fungerat på länge. Mycket pengar försvinner i fel fickor. Världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond UNICEF har varnat landet under flera år för att det här skulle hända.
Poliosmittan i Ukraina kommer ursprungligen från den sorts drickbara vaccin som är vanligt i många länder och som innehåller försvagade poliovirus. I de vaccinsprutor som används i Sverige är viruset dött och kan inte smittas. Men polioutbrottet hade inte kunnat ske om de flesta ukrainare varit immuna. Nu har det svaga vaccinviruset fått chansen att spridas via avföring till vatten och sedan förändrats genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande i stället för att stoppas på vägen av välvaccinerade immunförsvar.
Det här är inte unikt. I år har också Madagaskar, Nigeria och Mali haft liknande vaccinutlösta polioutbrott. I vilt tillstånd finns poliovirus nu bara i Afghanistan och Pakistan.
Ukrainska regeringen har beslutat att en massvaccination ska sättas igång under veckan med start i de västra delarna av landet där de två förlamningsfallen upptäckts, men även de östra ockuperade delarna ska man försöka nå via hjälporganisationer.
Det blir frivilligt att delta, men läkare och sköterskor måste försöka övertyga nästan alla föräldrar att de ska låta sina barn få två poliodroppar i munnen vid tre tillfällen. Att det är det enda som kan skydda barnen och övriga i samhället mot sjukdomen trots att smittan från början kommer från just vaccinet.
– Inte ens mina läkarkollegor fattar det här alla gånger, säger Fedir Labii.
Och de föräldrar jag pratar med är rädda för vaccinet. De fruktar det oftast mer än själva sjukdomen, trots att forskning visar att risken för biverkningar är mycket små jämfört med riskerna att få farsoten i sig.
Bakgrunden är bland annat en PR-kampanj i teve och tidningar för sju år sedan mot ett vaccinationsprogram som UNICEF skulle sköta kring mässling, rödahund och påssjuka. Bakom kampanjen låg ukrainska företag som styrdes av toppar inom hälsodepartementet och som blivit av med sina inköpskontrakt.
Det påstods felaktigt att en pojke dött av UNICEFs vaccin, och dåvarande presidenten Jusjtjenko stoppade vaccinationsprogrammet så att de ukrainska företagen fick ta över igen. Många föräldrar drabbades av vaccinskräck på kuppen.
Två timmars flygresa västerut på den regionala hälsomyndigheten i Uzhhorod nära de småstäder där polioförlamningsfallen hittats är chefen Tatiana Mitso arg på alla journalister som flockas utanför hennes dörr. Hon har inget mer att säga i nuläget. Det är hon som är ansvarig för smittspårningen. Hon anser att man har situationen under kontroll eftersom inga släktingar till de sjuka barnen haft poliovirus i sina avföringsprov.
I korridorerna på hälsomyndigheten viskas att Världshälsoorganisationen kanske begått ett misstag när de gått ut med sitt larm om polioutbrott för snart tre veckor sedan? Men det tillbakavisas skarpt av WHO:s Ukrainachef, doktor Dorit Nitzan.
– De av oss som kan medicin och mikrobiologi kan se av de godkända labbens undersökning att det är samma poliovirus som drabbat båda barnen, men att det förändrats genetiskt 18 gånger från vaccinvarianten i ena fallet och 24 gånger i det andra, säger Dorit Nitzan och fortsätter:
– Det råder inget tvivel om att viruset spritts i samhället under minst två år, även om de lokalt inte lyckats hitta fler smittade ännu.
– Det här utbrottet är fruktansvärt inte bara för Ukraina utan hela världen eftersom vi försöker utrota sjukdomen totalt inom tre år, avslutar Dorit Nitzan på WHO.
Jag tar mig vidare till den lilla staden Tyachiv intill Karpaterna på gränsen mot Rumänien. Klockorna slår i den guldfärgade lökkupolförsedda kyrkan. Det var här en tio månader gammal flicka fick polioförlamning i somras och nu rehabiliteras på ett sjukhus.
I staden Rakhiv några mil bort hände samma sak för en fyraårig pojke. Eftersom förlamningssymptom bara drabbar en på flera hundra smittade visar det att polion finns vitt spritt i området.
För de flesta märks infektionen inte alls, möjligen som en influensa. I värsta fall kan man däremot sluta andas, men oftast försvinner förlamningen och återkommer först decennier senare. Någon bot finns inte när man väl smittats, bara det egna immunförsvaret hjälper upptränat av vaccin.
Jag frågar läkare som behandlat barnen om någon av familjerna vill träffa mig, men ingen av dem vill prata med media. Chefsläkaren Nina Kostyshak berättar att båda barnen mår mycket bättre nu och att pojken börjat på förskola.
Förhoppningsvis slipper de att få tillbaka förlamningssymptomen senare i livet. Läkarkollegan Susana Popovych bläddrar i papper. Vi kommer att behöva minst 16 000 doser för att kunna vaccinera alla barn upp till 10 år bara i den här staden. Nu har vi bara fem doser kvar så myndigheterna i Kiev får skynda sig. För hela Ukraina behövs det minst tio miljoner doser inom sex månader.