Östergötland

Ensam polis ansvarar för all yrkestrafik

1:24 min

Upptäcktsrisken är minimal för åkerier och yrkesförare som bryter mot reglerna om kör- och vilotider eller farligt gods när de åker igenom Östergötland.

Orsaken är att flera poliser som jobbade med kontroll av yrkestrafik har slutat under de senaste månaderna och idag finns det bara en enda trafikpolis i hela Östergötland som ansvarar för kontroll av tunga fordon. Han heter Torbjörn Gillberg.  

– Det är bara jag sedan i juni. Sedan dess har jag varit enda polis plus fyra bilinspektörer, säger Torbjörn Gillberg.  

Att fuska med kör- och vilotider, eller bryta mot regler vad gäller farligt gods kan få förödande konsekvenser inte bara för den som kör en långtradare utan även för omgivningen.

Och polisens kontroll av yrkestrafiken är ett viktigt medel för att upptäcka de som bryter mot lagen.

Förra året bestod gruppen som kontrollerar yrkestrafiken av fyra poliser och fyra inspektörer. Men under de senaste månaderna har tre av de fyra poliserna slutat eller bytt jobb och polisledningen har inte lyckats tillsätta de vakanta tjänsterna.

Det har lett till att idag finns det bara en enda polis i hela Östergötland med ansvar att kontrollera yrkestrafik plus fyra bilinspektörer. Men med bara en polis och fyra bilinspektörer görs betydligt färre kontroller än tidigare, säger bilinspektören Krister Jonsjö. 

– Risken är att åkerinäringen märker av att kontrollerna minskar och då känner de av att de kan fuska lite mera istället när kontrollerna minskar.