Flyktingar ändrar flyktväg för att runda Ungern

2:03 min

Efter att Ungern stängt gränsen mot Serbien, har flyktingströmmen ändrat riktning och tar sig nu in i Kroatien för att runda Ungern på väg norrut.

Muhamed, som ska försöka ta sig till Österike, säger att han hoppas att uppgifterna han fått av en vän stämmer om att den kroatiska gränsen är öppen.

När Ungern definitivt stängde sin gräns igår, väntade ett tusental flyktingar på gränsövergången mellan Horgos i Serbien och Rötszke i Ungern.

Men på kvällen började alltfler ge sig av från den serbiskungerska gränsen. Mot regionen Srem i Vojvodina, där Serbien gränsar mot Kroatien.

Det är där flyktingvågen nu sipprar igenom, än så länge i tämligen små rännilar, jämfört med den stora vågen av tusentals flyktingar som passerat in i Ungern den senaste veckan.

Hittills har några hundra flyktingar passerat gränsen vid Tovarnik, där det finns en mindre gränsstation mellan Serbien och Kroatien.

Ingen av dem väljer däremot att passera gränsen vid den officiella gränsövergången, utan tar sig in illegalt via de angränsande majfälten från Serbien.

Hur informationen nått dem om vägen genom majsen, är oklart. Jag mötte en man som hade en liten karta i handen, flera stigar markerade.

Basam, som kliver ur en taxi, fick tipset under färden.

– De följer en snitslad bana, där någon lagt ut tomma flaskor, sopsäckar, väskor och annat, som visar vägen genom fältet. Den markerade stigen leder till den kroatiska sidan.

Alla är rädda för att även den kroatiska gränsen ska stängas, som den ungerska.

Den kroatiska regeringens uttalanden om att de ska få passera landet, har helt uppenbart inte nått ut bland de flyktingar som nu tar sig in i Kroatien

Enligt uppgifter i kroatisk press har en flyktingförläggning öppnats i Tovarnik och därifrån kommer kroatiska myndigheter att låta flyktingarna färdas vidare mot deras huvudmål, i huvudsak Tyskland och Skandinavien, dit de flesta vill.

De flyktingar som passerat in i landet illegalt tas om hand av polis som finns posterad utefter gränsen på fälten, och enligt kroatiska journalsister på plats förs alla till en förläggning i Tovarnik.