
Lång väntan på mogna druvor
Det ser osäkert ut för årets vinskörd i Skåne. För att få ett bra vin krävs mogna druvor med tillräckligt hög sockerhalt, men i år får druvorna det svårt att hinna bli klara i tid.
– Det är minst tre veckor sent i år, säger Thorsten Persson på Österlenvin, som hoppas på en varm och lång höst.
Omkring 2 000 vinstockar växer på vingården som Thorsten Persson driver en bit från Sandhammaren tillsammans med kompanjonen Claes Olsson. På gården finns flera olika sorters druvor och Thorsten Persson visar en rad av sorten Solaris, som tagits fram för att klara ett kallare klimat.
– Klasarna ser fina ut men det är alltså sent, de borde vara ännu mer gula, de är minst tre veckor sent i år, så vi får se om det överhuvudtaget går att göra ett vin på dem, säger Thorsten Persson.
Först senare i höst, när det blivit dags att skörda, vet han hur det går. Att druvorna mognar sent beror mycket på att blomningen kom igång sent i år.
– Det var en väldigt kall och sen vår, en mycket mycket sen blomning och då blir det så att det inte har hämtat sig, säger Thorsten Persson som lägger till att det egentligen var en ganska dålig sommar också i år.
Vad behövs för att de ändå ska hinna blir klara?
– Det krävs att det blir en varm och lång höst, att det inte fryser. Kan vi komma in i november nästan utan frost är det möjligt att de kan komma fram, men det blir inte lika bra som i fjol, det kan jag säga, säger han.
Thorsten Persson går och hämtar ett litet mätinstrument, en refraktometer, som han använder för att mäta sockerhalten i druvorna. Han klämmer ut en droppe ur en druva ner på instrumentet.
– Så läser jag hur många oechsle, här var det 55 och det borde ha legat betydligt högre så här dags, säger han.
Hur mycket ska det ligga på?
– Helst ska vi upp till 95 till denna druva och det är tveksamt om de hinner komma så långt, och då får vi ta ett beslut vad vi gör. Skördar vi eller inte.
Österlenvin satte sina första vinplantor 2013 och årets sommar är bland de sämre, enligt Thorsten Persson.
– Ja detta är bland de sämsta jag varit med om. 2012 var också ett dåligt år, då hällde vi faktiskt ut allt vinet vi gjorde, men det var inga stora mängder. Men det är vissa år det inte funkar i Sverige och då får vi ta den smällen, så att säga, säger han.
Men du ser en liten chans att det ändå ska räddas en del, eller?
– Vissa sorter. Vissa sorter vet jag att vi inte kommer att kunna skörda, så kan solarisen gå fram så är vi ju nöjda, säger Thorsten Persson.