Al-Jabouri: Irak behöver mer hjälp

1:39 min

En majoritet av de flyktingar som försöker ta sig fram genom Europa nu kommer från Syrien, men bland dem finns också många från Irak. I huvudstaden Baghdad dödades ytterligare minst 23 människor i dag i två självmordsdåd. Terrorgruppen IS sade sig ligga bakom dådet.

Irak behöver mer hjälp från omvärlden, både i kampen mot IS och för att hjälpa de 4 miljoner internflyktingar som finns i landet. Det säger det irakiska parlamentets talman, Salim al-Jabouri, som är på besök i Stockholm.

– Det är svårt för mig som ansvarig politiker att vädja till europeiska stater om att de ska öppna portarna för irakiska flyktingar. För egentligen är det min plikt att se till att skapa en miljö i Irak som mänskor inte behöver fly från, sade den irakiske parlamentstalmannen Salim al-Jabouri, vid ett seminarium i Stockholm på torsdagen.

Men Irak har fyra miljoner internflyktingar. En tredjedel av landet som är ockuperat av islamiska staten IS har svåra ekonomiska problem. Och Irak riskerar falla sönder i shia, sunnimuslimska och kurdiska delar.

– Irak vill ha mer hjälp från omvärlden. Mer vapen, mer träning för att få ihop den sönderfallna armén till en effektiv styrka mot IS och mer intensiva insatser från den USA-ledda koalitionen mot IS. De skulle kunna göra mer, sade Salim al-Jabouri.

Som parlamentstalman är Salim al-Jabouri Iraks högst uppsatte sunnimuslimske politiker och betonar som så många andra att sunnijihadisterna i IS bara kan besegras av andra sunnimuslimer. De behöver därför vapen, menar han.

Den irakiska staten måste byggas upp till en stat grundad på försoning. En där sunnimuslimer inte känner sig marginaliserade och uteslutna från makten, säger det irakiska parlamentets talman Salim al-Jabouri.