Rut-sektorn stannar upp - startas få nya företag

2:42 min

Den uppåtgående trenden för rut-företagen har brutits - nu startas det nästan inga nya företag som utför hushållsnära tjänster.

Enligt Pamela Adolfsson som driver ett städföretag på Ekerö, väster om Stockholm, går osäkerheten i branschen ut över de anställda. 

– Vi har många från andra länder som jobbar hos oss. De pratar dålig svenska men är jättebra på städning. Vad de ska göra om de inte får städa, det vet jag inte. Förmodligen blir det att de går tillbaka och börjar jobba svart igen, säger hon.

Pamela Adolfssons företag har vuxit stadigt de senaste åren och nu har hon 17 anställda.

Hela rut-sektorn har vuxit varje år sedan skatteavdraget för hushållsnära tjänster infördes för åtta år sedan. De senaste åren, mellan 2011-2014, ökade antalet företag i branschen med i snitt nio procent per år, enligt beräkningar utifrån Skatteverkets statistik. 

Men i år har någonting hänt. Till och med augusti i år är ökningen blygsamma 0,5 procent. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne pratar om en avskräckande effekt.

– Det är helt uppenbart att signalerna som regeringen sänder har en kraftig påverkan, säger hon.

I budgeten som presenteras på måndag föreslår regeringen att man från årsskiftet ska kunna göra rut-avdrag för färre tjänster än nu och att taket för avdraget halveras till 25 000 kronor per person och år. 

Svenskt Näringsliv tycker att det är fel väg att gå, särskilt som Sverige står inför en stor integrationsutmaning. 

– Väldigt många jobb är till personer med kort utbildning, både svenskar men många nyanlända som har kommit hit. Vi pratar om 20 000 jobb i branschen i dag och det finns potential för 16 000 till de närmsta åren. Att tacka nej till det när man vill försöka uppnå den lägsta arbetslösheten i Europa är att skjuta sig själv i foten, säger Carola Lemne. 

LO har en annan syn på rut-jobben. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar för låga löner. 

– Det här är en kamp vi har haft mot arbetsgivarna i Sverige i 100 år, de vill alltid ha låga löner. För några år sedan var det ungdomar som behövde låga löner för att få fäste. Nu är det människor som kommer hit som flyr från krig och förtryck. Det blir lite magstarkt att arbetarna alltid ska betala med låga löner när vi har en ny utmaning på svensk arbetsmarknad, säger LO-basen.

Enligt städföretagaren Pamela Adolfsson är det framför allt osäkerheten om vilka regler som kommer gälla som skadar rut-branschen.

– Alla är oroliga. Våra kunder, de anställda och vi som ägare som har börjat kontrollera våra kontrakt. Vi har även pratat med våra anställda och sagt att vi faktiskt inte vet hur det blir framöver, om vi kanske måste varsla.