Nu är det trendigt med mens

2:48 min

Ikväll har musikalen Mens the Musical premiär på Dramaten i Stockholm. Och precis som namnet antyder så handlar musikalen om mens. Ett ämne som allt fler hakar på. 

– Jag längtade efter ett helt sceniskt verk om mens, alltså fördjupa mig om ämnet och temat, säger Rebecca Cardoso, som är regissör och har skrivit musikalen.

Fler hakar på trenden

Det här är den första musikalen om mens som sätts upp i Sverige, men mens i populärkultur har blivit allt mer vanligt.

Till exempel så kan vi se menskonst hos konstnären Arvida Byström, fotografen Freja Lindberg å glöm inte bort mensen i Liv Strömquists sommarprat som hon höll redan för två år sen. 

Och Rebecka Cardoso tycker att det är helt naturligt att även teatern hakar på den här menstrenden.

– Jag vet inte om jag kan säga att det här är en sådan här trend i hela teatersverige. Men på samma sätt som andra trender, även när de ha runnit ut så lämnar de spår, säger hon. 

"Finns ju ganska få gestaltningar av mens"

– Jag skulle vilja att det var klätt i en annan form än vad vi associerat mens med tidigare. För det finns ganska få gestaltningar av mens eller det tas upp ganska sällan. Det är klassat som väldigt negativt eller skamligt, säger hon. 

Så varför är det viktigt att prata om mens?

– Det finns fortfarande många frågor och undringar. Det är liksom omhöljt av en viss mystik och tystnad. Jag tror att det finns en underrepresentation, att man inte vet tillräckligt mycket, säger Rebecka Cardoso.