Staffanstorp

Dags för skörd på landets största humleodling

2:53 min

Utanför Staffanstorp gick i somras sju personer samman och planterade Sveriges största humleodling. I morgon är det dags för skörd, ett arbete som kräver många flitiga händer.

Trots den stora boomen av öltillverkning de senaste åren, är humleodling ovanligt.

– Vi hörde att humle är det ingen som odlar. Men vi satte några plantor och de tog sig bra. Och nu står vi här i dag, säger han.

Beslutet att börja odla humle togs efter att ha bryggt öl för hemmabruk under ett antal år.

– När vi satte plantorna var de inte mer än ett par decimeter stora. Nu är de längsta upp till sju meter långa, säger David Ögren.

Vanligen brukar humle importeras från antingen Tyskland, Tjeckien eller England. I Sverige är humleodling ovanligt eftersom det ofta kostar mycket att komma igång. Och det krävs en del kottar för att kunna brygga själva ölet.

– Man brukar säga allmänt att tre till femton gram humle per liter öl beroende på vilken öltyp man vill ha, säger David Ögren.

Under helgen börjar humleskörden.

– Vi har byggt en skördevagn som vi kör ut mellan plantraderna. Sen fäller vi ner de långa girlangerna och lägger över skördevagnen. Därefter är det bara att börja plocka för hand och det kräver många flitiga händer, säger Marianne Persson.