"Man vet aldrig när funktionshinder dyker upp"

4:17 min

Endast 16 procent av landets skolgårdar är anpassade för personer med funktionsnedsättning. Det gör att vissa skolelever har få skolor att välja på, menar William Ornstein, som tar sig fram med en permobil. 

– Det känns inte bra alls för fixar man inte anpassningar så kan man bara komma in på de skolorna som har det. Alla måste gå i skolan även de med funktionshinder, säger 21-årige William Ornstein som går på Riksgymnasiet i Kristianstad och som sedan 15-årsåldern tar sig fram med en permobil.

Många skolor som varken har anpassade skolgårdar eller planer för tillgänglighetsanpassning anger att det hänger ihop med att de saknar elever med särskilda behov.

– Så kan man inte bara tänka. Gör man anpassningar så kanske folk söker sig till de skolorna i stället för att åka till en särskola. Det är inte heller rätt att sätta alla på samma ställe och man vet ju aldrig när det kommer ett funktionshinder in i bilden, menar William Ornstein och lyfter fram att långt ifrån alla med funktionshinder har haft det sedan barndomen.

Två skolor i Kristianstad

I nuläget är två skolor i Kristianstad kommun, Öllsjö skola och Hammars skola, tillgänglighetsanpassade. Andra kommuner saknar helt anpassade skolgårdar, exempelvis Simrishamn. 

Skolgården på Hammars skola i Kristianstad renoverades för ungefär ett och ett halvt år sedan. Några av förändringarna som då infördes var gummibeläggning på vissa ställen och grusstigar som leder upp till flera lekplatser på små "kullar", som man ska kunna rulla uppför med exempelvis en rullstol. En fristående basketplan med viss nivåskillnad har en ramp istället för trappa eller tröskel. 

– Det känns som att man kommer in på de flesta ställen här. Det är en bra skolgård tycker jag, säger William Ornstein.

Men när vi vänder oss om ser vi att vid den byggnad där åk F-1 håller till är det en trappa utan ramp vid entrédörren som vetter mot skolgården.

Här skulle inte du kunna ta dig in?

– Nej, det skulle jag inte. 

Dajana Kovacevic
dajana.kovacevic@sverigesradio.se
P4 Kristianstad