Kommunrevisor om hemtjänstens tariffsystem: Allvarligt

1:44 min

Att Luleå kommun tar betalt för hemtjänst, även de timmar då personalen inte är på plats, ska tas upp i socialnämnden i slutet på oktober. Det här efter ett beslut av kommunrevisionen. 

Rolf Höglund är vice ordförande i kommunrevisionen och ser allvarligt på ärendet.

– Ja, det ju allvarligt. Därför att det är ju en kund och leverantör är Luleå kommun. Och man ska ju behandla alla kunder på rätt och riktigt sätt. Och det har man inte gjort här tydligen.

81-årige Tord Engström säger att han är kritisk till kommunens avgiftssystem inom hemtjänsten, eftersom han två gånger under det senaste året fått betala full summa för den prisklass han är placerad i, minst 16 timmars hemtjänst i månaden - trots att hemtjänsten bara var hos honom 15 timmar och därmed borde han hamna i den lägre prisklassen.

– Här har kommunen bara den modellen att det du är beviljad det ska du betala. Det är inte vad de utför. Jag har själv varit egenföretagare och jag har inte kunnat ta betalt för annat än det jag utfört, säger Tord Engström. 

Och Rolf Höglund, vice ordförande i kommunrevisionen i Luleå säger att Tord inte är ensam.

– Det finns propåer av andra lulebor som hört av sig till mig bland annat, om liknande fall.

I torsdags hade samtliga kommunrevisorer möte för att gå igenom Tords ärende. De anser att det finns flera brister i kommunens hantering av avgiftssystemet.

– Ja, det brister i den interna kontrollen. Att man tydligen kan debitera tid som inte utförs. Det är ytterst allvarligt, säger Rolf Höglund. 

Nu ska detta upp på socialnämndens bord.

– Ja, det är ju upp till socialnämnden att hantera frågan. Vi får väl se vilka åtgärder de vidtar. Eventuellt måste vi göra en fördjupad granskning om vi inte blir nöjda, säger Rolf Höglund.