Nyanlända ska må bättre genom nytt projekt

1:34 min

Många flyktingar som kommer till Sverige är svårt traumatiserade efter att ha sett kriget på nära håll. Därför startar Arbetsförmedlingen ett nytt projekt för att fler som är inskrivna på etableringen ska må bättre.

Mellan 20 och 30 procent av de asylsökande flyktingar som kommer till Sverige beräknas lida av psykisk ohälsa.

I det nystartade projektet PREMO-K ska Arbetsförmedlingen, tillsammans med fem kommuner i nordöstra Skåne, ta fram en modell för att så tidigt som möjligt upptäcka de personer som behöver extra stöd.

Projektet riktar sig till de personer som är inskrivna på etableringsenheten på Arbetsförmedlingen och som mår för psykiskt dåligt för att kunna delta i aktiviteterna där eller i SFI-undervisningen.

– Många elever påbörjar SFI och går kanske en termin men kan inte tillgodogöra sig språket därför att man har så mycket minnen hemifrån, samtidigt som man har släktingar kvar i sitt hemland, säger Jan-Ole Engkvist, rektor på T4vux i Hässleholm.

Kommunerna som deltar i projektet är Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Osby och Bromölla. Arbetsförmedlingen samarbetar med SFI-skolorna, Röda Korset och på sikt också vårdcentralerna i nordöstra Skåne för att så snabbt som möjligt kunna hjälpa de personer som behöver extra stöd.

Projektledaren Monica Levin har själv sett att många mår dåligt under de år hon jobbat som handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Jag träffade en man för två år sedan. Det första han visar för mig innan vi ens har hälsat på varandra är ett fotoalbum där han har bilder på hela sin familj, där alla är döda. Det är den verkligheten han lever i, berättar hon.

– Hela hans hus är sprängt, han har fått problem med hörseln och mår givetvis jättedåligt. Han vet att ett barn har överlevt men det barnet är inte med i Sverige eftersom det är en myndig person. I en sådan situation känns det inte bra att prata om arbete och det är inte heller realistiskt.

Bashar Alkrdi flydde från Syrien för två år sedan. Men systrarna och många andra släktingar är fortfarande kvar.

– Jag saknar dem mycket och hoppas att de kan komma till Sverige men det är svårt, säger han.

I Damaskus var Bashar Alkrdi nästan färdigutbildad ingenjör - men nu har han fått börja om på nytt och läser SFI i Hässleholm.

– Om man vill ha jobb måste man kämpa och studera. Jag vill fortsätta min utbildning och jobba som VVS-ingenjör.