Emma Engström om stöket på biblioteken runt om i landet

3:52 min

I veckan har det handlat om bråk och oordning på biblioteken. Kulturnytts Emma Engström har granskat hur det ser ut på biblioteken.

Varför har vi gjort det här?

Debatten i somras var centrerad kring Stockholm och vi ville se hur det ser ut i resten av landet. Så vi skickade ut en enkät till landets kommuner och deras bibliotekschefer och frågade både om allmänt stök och det som handlar om kriminalitet; hot och våld.

Har vi ett bibliotekselände?

Svaret är nog både ja och nej. Om det finns sociala problem i en kommun syns det direkt på biblioteket. Ju fler öppna platser som stängs, vare sig det är fritidsgårdar, toaletter eller annat, desto mer söker man sig till biblioteket som enligt lag ska vara öppet för alla. Samtidigt finns det inga som säger att stöket skulle ha ökat generellt i Sverige. Lika många som ser en ökning ser en minskning, och en av fyra kommuner har det alltid helt lugnt och tyst.

Men innebär det att alla de andra har det stökigt?

Så kan man se det. Men jag tror inte man ska tolka det som att alla andra har allvarliga problem. I många av biblioteken som har anmält incidenter händer det sällan något allvarligare än kastade böcker, vilket är nog så problematiskt för de anställda. Det är upp till personalen att rapportera och som det är i alla sammanhang har vissa har lägre tröskel och andra accepterar kanske alldeles för mycket.

Finns det några resultat som sticker ut?

Det är just att det är vuxna som står för den största delen av stöket och inte barn.  Facket säger att det kan handla om allt från att bli fly förbannad över att behöva betala förseningsavgift till att langa droger. Det är också anmärkningsvärt att många har avtal med väktare och larm.

Varför är det ett problem?

I värsta fall kan det bli ett val mellan att köpa in ny litteratur eller ha vakt på plats,  men också vad det skickar för signaler; vem är välkommen eller inte?

Varför har detta blivit en så stor fråga?

Det går en politisk skiljelinje där vissa vill se hårdare tag och kanske överdriver problematiken och andra värnar öppenheten och ett bildningsideal för alla, och kanske blundar för verkligheten. Det såg vi också på reaktionerna på våra inslag.

Vad händer nu?

Nästa vecka kommer fackförbundet DIK, som representerar många bibliotekarier, att släppa en egen enkät. Det ska bli intressant att de vad de har kommit fram till. Jag har också hört flera efterfråga en nolltolerans mot stök på bibblan.