Ydre

Stor brist på får- och lammkött

1:43 min

Efterfrågan på får- och lammkött ökar i Sverige. Men den inhemska produktionen täcker bara en fjärdedel av behovet. 

– Vi känner oss rätt attraktiva i dag i förhandlingarna med slakterierna, säger Anders Andersson som tillsammans med sin bror Erik Andersson föder upp lamm i Ydre kommun.

På Rödje gård finns i dag 300 tackor och förra säsongen levererade gården 500 lamm för slakt. Lammningsperioderna är företagets roligaste men också ekonomiskt viktigaste tid, berättar Erik Andersson.

I Sverige äts 1,7 kilo får och lamm per person och år, att jämföra med 35 kilo griskött per person och år, enligt siffror från Jordbruksverket. Men landets produktion av får- och lammkött har ökat i flera år och gick upp med 6,5 procent under första kvartalet i år.

– De signaler jag fått på träffar och sådant är att det är yngre storstadsbor som är den hetaste konsumentgruppen, säger Anders Andersson.

Samtidigt som det går åt allt mer får- och lammkött i Sverige så importeras en allt större andel. I mars i år var den svenska så kallade självförsörjningsgraden nere på drygt 25 procent och det är det lägsta hittills i nischen.