SDU-medlemmar kan uteslutas ur SD

1:34 min

Nu hotar Sverigedemokraternas partiledning att utesluta nio personer i styrelsen i partiets gamla ungdomsförbund, SDU. Dessutom uppmanas alla som är medlemmar i både moderpartiet och SDU att nu välja.

– I Sverigedemokraternas stadgar står det att man inte kan vara medlem i SD samtidigt som man är medlem i ett annat politisk förbund. Och eftersom vi har brutit med vårat gamla ungdomsförbund kan man inte vara medlem hos dem, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Det var tidigare i veckan som partiets medlemsutskott skickade brev till de nio personer i styrelsen i det gamla ungdomsförbundet, som samtidigt är medlemmar i Sverigedemokraterna.

Bakgrunden är en konflikt som, pågått i flera år, mellan SD och ungdomsförbundet. I våras kastades Gustav Kasselstrand och William Hahne ut ur moderpartiet efter att ha drivit SDU mot en mer uttalat nationalistisk linje.

Jessica Ohlson som valdes till ny ordförande har också varit i konflikt med partitoppen. Hon fördömde de tidigare uteslutningarna och i våras stängdes hon av från jobbet på partiets riksdagskansli.

Direkt efter att hon valdes som ny SDU:s ordförande valde partiledningen att helt klippa banden till SDU.

Enligt partisekreterare Rickard Jomshof har man nu alltså öppnat uteslutningsärenden mot alla i ungdomsförbundets styrelse som också är medlemmar i moderpartiet.

Inom kort ska de, som han uttrycker det, komma in med svar på hur de ser på situationen.

Partistyrelsen kommer att hantera deras uteslutningsärenden skyndsamt.

Även om personerna skulle lämna det gamla ungdomsförbundet är det inte säkert att de få vara kvar som medlemmar i SD säger Rickard Jomshof.

– Många av oss anser att de redan har gjort ett val, eftersom vi var väldigt tydliga innan förbundskongressen vad vi ansåg om det här. MEn oavsett vilket, de får en chans att inkomma med svar, och ärendena kommer att behandlas i partistyrelsen.

Dessutom kommer ett brev att skickas till samtliga vanliga medlemmar som både har medlemskap i ungdomsförbundet och moderpartiet. Rickard Jomshof uppskattar att det handlar om ungefär 800 personer.

– Där uppmanas de helt enkelt att välja, säger Richard Jomshof och fortsätter:
– Antingen stannar man kvar som medlem i Sverigedemokraterna eller så väljer man att vara medlem i det som tidigare var vårt ungdomsförbund.