Skåne

Polisen varnar för ny form av nätbedrägeri

1:26 min

Genom att mejla virus kapar bedragarna företagens datorer och använder företagets och medarbetarnas identiteter för att handla på nätet.

Marie Persson, som är brottsförebyggande samordnare på polisens bedrägericentrum i Malmö, beskriver hur kriminella utsätter sina offer.

– Oftast skickar man ett Worddokument till företaget som är tilltänkt offer. Dokumentet ser vanligt ut, skillnaden är att det avslutas med "docm" istället för "doc", säger hon.

Enligt polisen utvecklas nätbedrägerier snabbt och avancerade metoder av ID-kapningar blir ett allt större problem. Det senaste exemplet på nätbedrägeri är tomma fakturadokument som mejlas ut till personer och företag. I de flesta fall får mottagaren ett vanligt mejl om fakturabetalning. Det som ser ut som ett helt vanligt mejl saknar innehåll i det bifogade dokumentet. Istället innehåller det tomma dokumentet ett virus som tar över datorn.

– När man öppnar ett sådant dokument så får man viruset i datorn och detta ger bedragarna tillgång till det drabbade företagets datorer, kundregister, lösenord och inloggningar, säger Marie Persson.

Hittills i september har polisen i Skåne redan fått in cirka 50 anmälningar om identitetsstöld. Identitetskapning begås oftast av välorganiserade grupper som använder kapade identiteter för att storhandla på nätet.

– Oftast väljer bedragarna den vanliga leveransadressen vid beställningen och ändrar det på vägen till leverans.

Enligt polisen är det ofta en så kallad målvakt som hämtar ut varorna. När polisen väl får reda på att ett företag blivit identitetskapat är varorna oftast redan spårlöst borta. Under tiden fortsätter de kriminella ligorna att mejla ut falska fakturor med virus. Men Marie Persson menar att det går att undvika det här problemet.

– Man kan skydda sig genom att vara försiktig, varna sina medarbetare och skapa ett bra skydd gentemot virusen, säger hon.