Landskrona

Sjuksköterskor ska surfa på jobbet

3:26 min

Landskrona är först ut i landet med att arbeta mobilt inom vården.

Omsorgsförvaltningens sjuksköterskor har försetts med tio nya surfplattor som ska användas för snabb åtkomst till information.

- Vi vill spara tid, minska stressen och få tillgång till säkrare uppgifter i rätt tid, säger Malin Edlund, biträdande enhetschef för sjuksköterskeorganisationen.

Tanken är att det nya mobila arbetssättet ska underlätta både i vårdgivarens och vårdtagarens vardag.

- De tittar lite konstigt på vad det är för nåt man har, säger sjuksköterskan Kenneth Johansson om de äldre människornas reaktioner.

Han är en av omsorgens 40 sjuksköterskor i tjänst varje dag. Så många surfplattor behövs alltså om prövotiden faller väl ut. Konsulter har hjälpt till att räkna på eventuella vinster men hur mycket pengar som sparas med surfplattorna kan man inte säga. Så effektivt att hela tjänster sparas in blir det ialla fall inte enligt Malin Edlund. Man ska prova det här fram till början av oktober, därefter görs en utvärdering. Den känsliga informationen ska skyddas genom att personalen använder ett personligt kort i surfplattan och e-legitimation.

Sjuksköterskorna Ingrid Holm och Eva Alfredsson ser utvecklingsmöjligheter. Utöver gps-funktionen och sökmöjligheter i till exempel medicinsamlingen FASS, kan man ta del av journaler och vårdplaner.