Svensk ridsport slår hårt mot indisk miljö

2:38 min

I norra Indien, där stor del av ridsportutrustning som säljs i Sverige tillverkas, påverkas människor och miljö av föroreningar som läderindustrin orsakar. Men svenska hästsportsföretag som har tillverkningen där menar att de inte känner till miljöproblemen. 

Merparten av de hästsportsartiklar som säljs i Sverige och övriga Europa är tillverkade i Kanpur. Mr Rajan är lantbrukare utanför Kanpur. Hans armar kliar ständigt på grund av eksemen, berättar han, och fortsätter:

– Andra i byn har magproblem och skördarna är förstörda. Och allt är vattnets fel. Det är giftigt, säger han.

Mest förorenande i världen 

Garvindustrin räknas till en av de mest förorenande i världen. I processen kan uppemot 130 olika kemikalier och tungmetaller användas.

Kemikalierna blandas med massor av vatten. Vatten som efter att det använts i garveriet åker orenat rakt ut i floden Ganges eller som bevattning till böndernas åkrar. 

Företaget vet inte om miljöproblemen

Programmet Kaliber har tidigare kunnat avslöja att flera svenska företag som säljer ridsportutrustning av läder garvat i Kanpur, har dålig koll på arbetsmiljön i fabrikerna.

Läs mer: Indiska arbetare riskerar sin hälsa för svensk ridutrustning

Nu visar det sig också att de välkända miljöproblemen i Kanpur gått de svenska företagen förbi. Trots att de enligt sina uppförandekoder säger sig värna om miljön.

Joachim Höök, vd på Hööks Hästsport, säger till Kaliber att han inte fick veta något om miljöproblemen när han besökte Kanpur.

Miljön förorenas men inget händer 

Myndigheterna i Kanpur har konstaterat att grundvattnet i byn är förorenat av sexvärt krom, den giftiga formen, som är klassat som cancerogen. Byborna får därför dricksvatten från tankbilar.

De lokala myndigheterna i Kanpur vill att den indiska regeringen ska skjuta till pengar till ett nytt större reningsverk. Men under tiden fortsätter åkrarna bevattnas av det giftiga vattnet från floden.

– Många kommer hit och ser vad föroreningarna orsakar men inget händer, säger lantbrukaren Rajan.