Östergötland

"Tevekockarna har fått oss att äta lamm"

1:23 min

Efterfrågan på både får- och lammkött ökar i Sverige och det är bland annat tevekockarna som satt fart på konsumtionen. Det menar Elisabeth Svensson på Scan.

– Slår man på teven är det ju väldigt populärt med matlagningsprogram och olika tävlingar i matlagning och där är det ju populärt att att laga olika lammrätter. Det är samma sak i kokböcker och matmagasin. Och det är klart att det märks när folk går och handlar, säger Elisabeth Svensson på Scan.

Efterfrågan på både får- och lammkött har ökat under en tioårsperiod och idag importerar vi tre fjärdedelar av förbrukningen. Men näringen växer.

I Östergötland finns idag sju anläggningar med tillstånd att slakta får och lamm. Ett av dem fick tillstånd från Livsmedelsverket förra året och ett annat för bara några veckor sedan.

I hela landet ökade förra året antalet företag med får i Sverige med en procent till nästan 9 000 företag. Antalet får ökade med två procent, till nästan 590 000 individer.

Fler får än tidigare slaktades och det tillkom tre mindre slakterier. Ett av dem ligger i Östergötland.

Men fortfarande hänger inte den svenska får- och lammproduktionen med i utvecklingen, utan importen ökar. Elisabeth Svensson tror att det kan bero på bland annat svensk tradition.

– Man kanske inte känner till att konsumtionen har utvecklats så snabbt. Sedan har vi ju inte så lång tradition här i landet av att producera lamm.