Åtvidaberg

"Det behövs flera ben att stå på inom branschen"

1:40 min

Priset slakterierna betalar för lammkött är en orsak till att det produceras alldeles för lite svenskt lammkött för att täcka behovet. Det anser Ulrika och Anders Isaksson som föder upp får i mindre skala i Åtvidaberg.

– Priset är som högst under påsk och grillsäsongen. Eftersom vi inte fryser kött i Sverige så går priserna ner. Konsumenten i butik vill ha färskt kött, säger Anders Isaksson. 

Anders och Ulrika Isaksson har valt att satsa på svenska pälsfår. De lammen går till slakt under den traditionella svenska höstslakten då slakterierna betalar mindre för köttet.

Men Ulrika och Anders Isaksson får inkomster även från fårens skinn.

– Vi har valt skinnet som huvudprodukt, men det ena bär sig inte utan det andra, säger Anders Isaksson.

Efterfrågan på lammkött ökar i Sverige med flera procent per år. Även produktionen ökar men inte tillräckligt, konstaterar Magnus Jönsson som är ordförande svenska fåravelsförbundet.

– Vi måste kunna producera till de priser som vi har i dag och då måste vi bli effektivare i vår produktion. Och då måste det göras investeringar på gården, säger Magnus Jönsson.

Och det är något som Anders och Ulrika Isaksson funderar över.

– Det är lite byggnationer och investeringar som ska till. Hundra tackor är ungefär vad vi karar av på det sättet vi bedriver gården. Det blir mycket som ska till för att ta nästa steg, säger Anders Isaksson.