Många unga inblandade i den våldsamma utvecklingen i Turkiet

6:38 min

Sedan i juli har mer än 120 poliser och soldater dödats i sprängdåd och attacker från den kurdiska gerillan PKK. Samtidigt bombar turkiskt stridsflyg gerillans baser, men antalet döda är oklart. I flera städer i sydöstra Turkiet har unga sympatisörer till gerillan satt upp barrikader och utropat ett sorts lokalt självstyre. De turkiska myndigheterna har svarat med utegångsförbud och det har varit sammandrabbningar mitt i städerna. Det är unga som växte upp under det konfliktfyllda 90-talet som nu protesterar på gatorna.

Reportage av Sveriges Radios korrespondent i Turkiet, Katja Magnusson.

.

I Turkiet gör det amerikanska skomärket New Balance just nu reklam för färgglada skor, med slagorden "tillbaka till 90-talet". På sociala medier har folk påpekat det smått ironiska i tajmingen, eftersom våldet i Turkiet idag påminner många just om 1990-talet då konflikten mellan den kurdiska PKK-gerillan och staten skördade tusentals dödsoffer.

På ett café i Diyarbakir i sydöstra Turkiet sitter Serhat och hans vänner. De växte upp på 90-talet. Serhat minns en barndom fylld av våld och militäroperationer och han kände sig maktlös.

– Med stor rädsla gömde jag mig ordentligt och jag brukade försöka slunga iväg stenar mot militärens fordon. Det var allt du kunde göra som barn, säger Serhat.

I dag studerar han på universitetet, men förklarar att han och många andra unga fortfarande bär på en ilska.

– När du utsätts för våld, ja då blir din metod att söka rättvisa också med våld, säger han.

Jag går genom distriktet Sur innanför stadsmurarna i gamla stan i Diyarbakir, det var på de här gatorna Serhat lekte då han var liten på 90-talet. I dag täcks de trånga gränderna av tygstycken.

– Det här skynket har de satt upp för att gömma sig så att polisen inte kan se dem, berättar en annan ung kille som visar vägen.

Vi passerar ett stort dike och högar av tegelstenar. Här i Diyarbakir och en rad andra städer i sydöstra Turkiet har unga anhängare till PKK-gerillan byggt barrikader och grävt diken i vissa stadsdelar för att hindra polisen från att komma in.

De unga har utropat lokalt självstyre och deklarerat att de inte längre accepterar den turkiska staten. Längst innanför avspärrningarna har någon skrivit "PKK-kantonen i Sur" på väggen bredvid en kurdisk flagga, från högtalaren hörs kurdiska kampsånger.

Polisen har svarat med hårda tillslag, husväggarna är pepprade med skotthål efter våldsamma konfrontationer mellan polisen och beväpnade unga.

– Så länge dessa diken finns kvar så kommer nog sammandrabbningarna att fortsätta, tror de unga männen.

En anställd på turkiska utrikesdepartementet, som inte vill intervjuas på band, jämför de unga männen och kvinnorna på gatorna med tonåringar i Belfast i Nordirland under de våldsamma åren där och säger att staten måste hitta ett sätt för unga att engagera sig i politik i stället för att visa sin makt med vapen.

Enligt turkiska säkerhetskällor har de unga fått vapenträning och leds från den terrorstämplade PKK-gerillans baser i norra Irak. De unga däremot beskriver att de agerar i självförsvar. Mehmet Kaya, från tankesmedjan Ditam i Diyarbakir kallades in som medlare till området Sur.

– Det här handlar inte om att vinna, det här är deras sätt att visa sin ilska mot staten, till och med genom sin egen död, berättar Mehmet Kaya. När han gick till gatorna för att varna de unga för att den lokala regeringen sagt att det kommer att bli en polisoperation, ifall diken och barrikader inte tas bort, så blev Mehmet Kaya själv rädd för beslutsamheten, när han insåg att de unga var beredda att offra livet.

Mehmet Kaya förklarar att de unga som finns på gatorna idag växte upp på 1990-talet. Många av dem kommer från familjer som tvingades bort då byar brändes och tömdes.

– Inte ens på 90-talet fanns en sån här generation, det är barnen till familjerna som upplevde trauman på 90-talet och idag vet de att de inte har något att förlora. De tänker att med tre Kalasjnikovs och en stor ilska så kan de skydda gatorna mot staten, tror Mehmet Kaya.

De senaste dagarna har det hållits politiska massmöten i Ankara och i Istanbul, temat har varit kampen mot terror. Inför ett hav av röda turkiska flaggor räknade premiärminister Ahmet Davutoglu från AKP upp poliser och soldater som dödats av gerillan, han kallade de döda martyrer och sa att Turkiets stridsflygplan kommer att fortsätta bomba tills gerillans baser är jämnade med marken.

Kritiker hävdar att AK-partiet som styrt landet sen år 2002 försöker locka nationalistiska röster inför valet i november. I Diyarbakir är bedömaren Mehmet Kaya orolig. Han tycker att både AKP och gerillan PKK har övergivit fredsplanen och nu driver ett strategiskt krig där martyrer utnyttjas för politiska syften.

– Resultatet är att människor dödas och att vi i Turkiet går från att vara ett land som var på väg mot EU och vänder tillbaka till ett land i Mellanöstern där människors liv inte värderas, säger Mehmet Kaya.

Serhat som växte upp på 90-talet tycker inte att de unga vid barrikaderna är okontrollerade galningar. Han säger att de bara är barn av sin tid.

– De framställer 90-talsgenerationen som att de vore monster, som att de njöt av våld, som att det inte går att sätta sig ner och prata med oss. Detta är både fel och ett sätt att förnedra oss, säger Serhat.