Sanda flydde från Bosnien - nu driver hon framgångsrikt företag

2:19 min

Sanda och Belmir Bosnjak kom från Bosnien till Sverige och tack vare finanskrisen 2009 vågade de ta klivet och öppna sitt egna företag.

1993 pågick kriget i Bosnien och Hercegovina för fullt. Då beslutade Sanda Bosnjaks mamma att sätta sig på tåget mot Sverige med sina två barn och ännu ett barn i magen.

Tolv år senare kom även Belmir Bosnjak till Sverige för att försöka skapa en ny framtid i ett nytt land, långt från de stora spåren som kriget satt i Bosnien. Något år efter att Belmir kommit till Sverige träffade han Sanda och ytterligare något år senare blev de ett par.

2010 fick paret sitt första barn i samband med att finanskrisen satt sina klor i det svenska samhället. Både Sanda och Belmir blev uppsagda från sina jobb och beslutade att våga starta eget.

Jag hade ett jobb på ett företag i Tranås men blev uppsagd när den första finanskrisen kom i slutet av 2009. Då skulle vi just få vår dotter så mig spelade det inte någon större roll men sen blev Belmir uppsagd 2010 och då beslutade vi att dra igång det.

– Det är Belmirs förtjänst att vi har ett företag, det är hans dröm. På grund av att vi blev uppsagda och inte hade något jobb drog vi igång det, annars vet jag inte om vi hade vågat släppa våra jobb, säger Sanda.

Och nu, fem år senare, omsätter de sju miljoner och har 15 anställda. Företaget gör allt från enklare städuppdrag till markentrepenad och för ett tag sedan blev de utsedda till Årets nybyggare. De 10 000 kronorna som de får för utmärkelsen kommer dock inte gå till företaget utan man kommer skänka summan.

– Pengarna skänker vi faktiskt vidare till flyktingarna som kommer nu. Vi har lite familjer som vi hjälper och brukar köpa kläder och hygienartiklar åt.

Lyssna på hela intervjun med Sanda Bosnjak i länken nedan.