Får ger Kuttainen framtidshopp

3:42 min

I byn Kuttainen i norra Kiruna kommun har en ekonomisk förening blivit ett lyckat sätt att driva lantbruk när bönderna försvunnit, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Vi har ju vuxit upp med kor här. Då var Isosaari ännu en levande bygd, en levande ö egentligen. Dit förde man fåren och där slogs ängar. Sen växte det igen när det var olönsamt med jordbruk, men nu är vi på tillbakagång igen, säger Rut Thylin.

Isosaari ekonomiska förening startades av byborna i Kuttainen för sex år sedan. Från några lamm har det vuxit till en hel hjord på ön med 153 får som två heltidsanställda sköter om. 

-- Föreningen betyder jättemycket, det är något att leva för här i byn. Det blir mera arbeten och barnen tycker att ”fårföreningen dit måste vi” när barnbarnen kommer från Kiruna. De vill komma hit och titta, säger Iris Esberg.

Projektet har idag en omsättning på över en miljon kronor med flera sommarjobbare och ideella krafter. Det har gett framtidshopp för byn Kuttainen där jobben försvunnit och de yngre i stor utsträckning har flyttat till stan.

Harry Esberg jobbar i föreningen som satsar på andelsägare som då får sitt kött lokalt, och han ser det här också som en miljövinst och ett nytt sätt att bedriva jordbruk.

-- Det här är positivt. Korta transporter och närproducerat. Ju närmare det är ju mindre behöver vi köra med traktorer, all transport minskas, säger Harry Esberg.

Man hör om bönderna som slutar. Hade de varit möjligt att driva det här privat?

-- Jo, men om det är få blir det stor arbetsbörda för den enskilde, det är därför de slutar. Det är ekonomin först och främst och sedan arbetsbördan, ingen semester. De här bönderna som har kor de behöver ha avbytare för att ha semester, men då har de inte råd att ha någon istället, säger Harry Esberg.

Hur är det här att ha en ekonomisk förening?

-- Det här är bra. Vi är nu två stycken och vi får även ideella ersättare som ställer upp frivilligt, säger han.

Tror du att det här kan vara framtiden för djurhållning i Sverige?

-- Jag tror annars också att det är bra för vår framtid. Vi behöver djur och vi vet inte världsläget, det är ganska osäkert. Det är nog ett bra alternativ det här med får, vi vet inte var vi kommer att få mat i framtiden. Det kan ju vara stängda gränser helt plötsligt, säger Harry Esberg.