Rasmus Jonlund (FP): I sista hand ska biblioteken kunna porta besökare

1:29 min

Efter Kulturnytts granskning av stöket på landets folkbibliotek höjs röster om nolltolerans mot hot, våld och trakasserier. Folkpartiets Rasmus Jonlund, som är vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm, tycker att biblioteken ska kunna ha möjlighet att porta besökare.

– Det är ingen rättighet att vara på bibliotek och ställa till bråk och besvär. Biblioteken ska vara öppna för alla stockholmare men då bygger det på att man respekterar det gemensamma rummet.

Ska man kunna få sitt lånekort indraget under en period eller vad tänker du?

– Jag vet inte alltid om det är folk som ens har lånekort, men att man inte ska få komma in helt enkelt. Då får man ju se till att ha rätt strukturer och uppbackning för att verkställa ett sådant beslut.

Då bryter man ju egentligen mot lagen som säger att alla är välkomna?

– Ja, men det är också väldigt tydliga lagar om att man ska vara trygg på sin arbetsplats och inte råka ut för hot, våld och trakasserier. En del av de saker ni har berättat om i Kulturnytt från andra städer än Stockholm om vad bibliotekarier råkar ut för och vad de vänjer sig vid är ju rent förfärliga, säger Rasmus Jonlund (FP).

Efter Kulturnytts enkät med landets bibliotekschefer vill Rasmus Jonlund se en tydligare strategi för hur man politiskt kan gå vidare med arbetsmiljöfrågorna. Att stänga är ett misslyckande menar han.

Socialdemokraternas Roger Mogert, som är nämndens ordförande, säger att kommunen redan har nolltolerans mot våld och hot och att det finns ett bra arbetssätt som bland annat biblioteket i Högdalen arbetar utifrån. Läget är inte längre akut på Stockholms bibliotek.

– Nu har man återgått till ordinarie tider och hittat en metodik som man trivs med. Då är det bättre att man sköter det i organisationen än att vi från politiken berättar hur de ska sköta enskilda situationer, säger Roger Mogert (S).