EU-länder överens om 120 000 flyktingar

1:53 min

I Bryssel EU:s migrationsministrar nu röstat igenom ett beslut om fördelningen av 120 000 flyktingar bland EU:s medlemsländer. Men fyra länder motsatte sig beslutet. Ekots korrespondent Jan Andersson är på plats.

– För bara en liten stund sedan var det en omröstning bland migrationsministrarna här och det blir en gemenesam flyktingkvot som ska vara bindande. Länderna som röstade nej var Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien.

– Finland var intressant i sammanhanget, de avstod helt från att rösta.

De här länderna som sa nej, vad innebär det? behöver de inte ta emot några flyktingar?

– De har sagt att de ska respektera beslutet, och det har också varit en av knäckfrågorna inför mötet vad jag har förstått, nämligen hur ska länderna som har sagt nej till flyktingkvoterna agera? Och vad jag förstår så ska de nu respektera det här beslutet som har fattats, men samtidigt är den här sluttexten så pass urvattnad att man kan tolka den som att det är frivilliga kvoter beroende på vilken regering man pratar om. Men å andra sidan så finns det nu ett beslut, man har kommit överrens om en omfördelning av 120 000 flyktingar bland EU:s medlemsländer. 

Det här att Finland la ner sin röst, hur ska man se på det?

– Ja, enligt uppgifter som jag har fått har det har ju varit mycket olika diskussioner och singaler från regeringen i Finland, och att man nu landade i att man avstod från att rösta tyder ju på det.