Ryssland ökar sin militära närvaro i Syrien

2:23 min

Nya satellitbilder sägs visa att Ryssland bygger nya militärbaser. Ryska flottans fartyg har ökat sin trafik till Syrien.

– Vi fann att ryska fartyg var på väg till Syrien, säger Anton Pavlosjko som studerat flottans trafik till Medelhavet via turkiska Bosporen.

Aktivisterna i InformNapalm kunde via öppna källor se att ryska flottan kraftigt ökade sina transporter till Medelhavet.

Med hjälp av sociala medier kunde aktivisterna se att matroserna åkte till Syrien. Ryssland har länge haft flottbasen Tartus i Syrien, en bas som knappt fungerade. Nu verkar den ha rustats upp. 

– Tack och lov fick inte Ryssland det franska fartyget Mistral, då hade ännu mer fraktats och vi hade fått fler flyktingar, dödade och ett värre krig med ryska vapen, säger Pavlosjko.

Enligt honom har den ryska upptrappningen inte som mål att vinna kriget åt Bashar al Assad utan är en del i ett maktspel att använda Syrien som insats i förhandlingar med väst.

Samtidigt råder många frågetecken om vad fartygen fraktat, vilken typ av vapen som finns i Syrien nu och om Ryssland är redo att låta egna soldater dö i Syrien. Situationen är skrämmande enligt Pavlosjko.

Det håller ett antal ryska kontraktsanställda soldater också med om. De protesterade när de förstod att de skulle skickas till Syrien på specialuppdrag och nu riskerar de ställas inför rätta för att de vägrat och protesterat offentligt. 

– Jag kan inte avslöja något alls om vilka de är, säger deras försvarsadvokat Ivan Pavlov. Det handlar om deras säkerhet. Hela saken är mycket känslig, sa han i en intervju med Radio Liberty, om männen som nu riskerar ställas inför rätta för förräderi.

Officiellt säger Ryssland att enbart militära rådgivare finns i Syrien som en del av gamla avtal Ryssland har med Assadregimen.

Uppgifterna om satellitbilder med nya baser och fler ryska krigsflyg har inte förnekats, möjligen för att det ändå ligger i Rysslands intresse att visa att man har stridsberedskap i Syrien.