Egypten benådar journalister

1:28 min

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har i dag benådat ett hundratal fångar. Bland dem de två journalister från TV-bolaget Al Jazeera, som suttit fängslade i Kairo i snart två år. Bland de andra frångar som kommer att släppas fria finns några välkända medborgarrättsaktivister.

Fotografen Mohamed Fahmy och producenten Baher Mohamed dömdes i augusti till tre års fängelse var. För att de, som det hette då, skulle ha "spridit falska nyheter" och stöttat det förbjudna Muslimska Brödraskapet.

De har suttit fängslade sedan december 2013, när egyptiska säkerhetsstyrkor stormade in i Al Jazeeras kontor på ett hotell i Kairo. Fängslandet och domarna mot al-Jazeerajournalisterna har väckt mycket stark internationell kritik mot Egypten.

I dag kom beskedet att president Sisi benådar dem, tillsammans med ett hundratal andra fångar. De flesta av de benådade är medborgarrättsaktivister som har fängslats för att ha brutit mot lagen mot protestdemonstrationer. 16 av dem är kvinnor, bland dem två välkända aktivister, Sanaa Seif och Yara Sallam.

Beskedet kom dagen före den stora muslimska högtiden Eid al Adha. Det är tradition att egyptiska presidenter benådar fångar inför denna stora högtid. Men det sammanfaller också med att president Sisi i morgon reser till New York. Där stats-och regeringschefer från hela världen samlas för öppnandet av FN:s generalförsamling. Egypten vill ha en plats i FN:s säkerhetsråd och har fört en kampanj för det i snart ett år.

De som har benådats i dag är bara en liten andel av alla dem som sitter fängslade av politiska skäl i Egypten. Men med frisläppandet av Al-Jazeerajournalisterna har Sisi inför toppmötena i FN gjort sig av med en fråga där Egypten utsatts för starkt diplomatiskt tryck.