P4 Värmland kollar äldrevården

Gamla som glöms vanligaste missförhållandet i hemtjänsten

2:30 min

Gamla som glöms bort av hemtjänsten är det vanligaste missförhållandet som rapporteras in enligt lex Sarah i Karlstad. Åtta av arton anmälningar under perioden maj, juni och juli i år gällde hembesök som uteblivit.

– Ett missat besök är ett missat besök för mycket. Till stor del är det den mänskliga faktorn. Vi jobbar med människor och vi är människor. Oftast har det med kommunikation att göra när man missar någon, berättar Peter Nylander.

Vid missförhållanden måste personal göra en lex Sarah anmälan till den som är ansvarig för vården. Sju av de åtta anmälningar som gäller missade hembesök gäller kommunala hemtjänsten och ett av fallen privat hemtjänst.

I det senare fallet så lämnades en kund efter att ha blivit serverad lunch. i sin rullstol i nästan ett dygn efter ett missat besök. Det var först dagen efter när morgonpersonalen kom förbi som missen uppmärksammades. Personen var kraftig medtagen och hade dessutom nyligen kommit hem från en sjukhusvistelse innan incidenten.

– Personalen blir ofta förtvivlad när något sådant händer, man vill ju inte göra fel. Men det viktigaste är att vi har en öppenhet kring att anmäla och att man vågar erkänna när det blivit fel. Då vet vi vad vi kan förändra eller förbättra för att sådana här saker inte ska hända, säger Peter Nylander.