Kommun ber regeringen om rätt att hjälpa transitflyktingar

1:26 min

Varje dag anländer hundratals så kallade transitflyktingar. Eftersom de inte söker asyl i Sverige har varken Migrationsverket eller kommunen ansvar för dem. Stockholms stad vädjar nu till regeringen om att de ska få rätt att sträcka sig utanför lagens arm och ta hand om flyktingarna.

 – Vi finkammar stan efter lokaler. Vi vill säkerhetsställa att även transitflyktingar har tak över huvudet, säger Karin Wanngård som är finansborgarråd i Stockholm.

Varje dag kommer hundratals flyktingar till Stockholm, som inte vill stanna utan resa vidare. I dag är det frivilliga som ger dem mat och husrum då kommunerna inte har rätt att ge stöd till människor som inte söker asyl i Sverige. Men nu ber Stockholms kommun regeringen om grönt ljus att bryta mot lagen.

– Vårt besked till regeringen är att det räcker inte med att några kommuner gör de här enorma insatserna. Att Stockholm räcker sig utanför lagens arm, det kan vi göra, men vi behöver naturligtvis stöd från regeringen att vi bryter mot lagen.

Hittills är det tiotusentals privatpersoner som har tagit hand om flyktingarna och hittat tillfälliga boenden åt dem. Över 600 människor har fått sova i organisationen Fryshusets lokaler. Situationen börjar bli ohållbar, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

– Det här är en extraordinär situation, vi har ingen riggning för den här typen av flöden. Det krävs att regeringen pekar med hela handen och ger uppdraget till någon.