Golf

Stenson har ny chans på miljonerna

Barsebäcksgolfaren Henrik Stenson ligger totalfyra inför den sista tävlingen i PGA-slutspelet. Vid seger tar han hem hela mästerskapet och tio miljoner dollar.


– Jag skulle kunna tänka mig att blinka sådär tio miljoner gånger om jag vinner på söndag, säger en skämtsam Stenson på presskonferensen inför tävlingen.

Henrik Stenson har ännu inte vunnit någon tävling på PGA-touren den här säsongen. Men avslutningen kan ändå bli en succé. Henrik Stenson har spelat väldigt bra (två andraplatser och en tiondeplats) under de senaste tre tävlingarna som ingår i PGA-slutspelet, den penningstinna avslutningen på touren. 

De 30 främsta är kvar inför den fjärde och sista deltävlingen, och Henrik Stenson ligger på fjärde plats. Då PGA-slutspelets tabell baseras på placeringspoäng i stället för antal slag står det klart redan nu att om Stenson vinner den sista tävlingen som avgörs på East Lake, utanför Atlanta, USA, så vinner han även hela PGA-slutspelet.

I så fall blir han den andre i historien tillsammans med Tiger Woods att vinna PGA-slutspelet två gånger. Stenson vann tävlingen 2013 på just denna bana, vilket är hans främsta merit och som var en bidragande orsak till att han vann Radiosportens Jerringpris.

Stenson vinner också om han blir tvåa samtidigt som ingen av de nio första på listan vinner tourfinalen, rapporterar golf.se. Matematiskt kan han till och med sluta trea och ändå vinna men behöver då stor hjälp av övriga resultat.

– Det är skönt att vara i den här positionen. Men jag går inte och funderar på pengar eller resultat när jag spelar, det är bara distraherande. Jag går ut och försöker spela så bra jag bara kan och jag skulle älska att vinna den här tävlingen, säger Stenson.

Första rundan inleds på torsdag kväll svensk tid.

Ställningen inför finaltävlingen:

1) Jason Day, Australien, 2 000 poäng.

2) Jordan Spieth, USA, 1 800.

3) Rickie Fowler, USA, 1 600.

4) Henrik Stenson, Sverige, 1 440.

5) Bubba Watson, USA, 1 280.