Känsligt när Xi Jinping besöker Barack Obama

2:15 min

USA:s president Barack Obama tar emot Kinas president Xi Jinping i dag och frågor mellan Kina och USA om datasäkerhet och dataintrång väntas bli särskilt känsliga.

Över entrén till det stora mediemuséet Newseum inte så långt från kongressen, hängde det banderoller på kinesiska igår.

Budskapet var riktat direkt till de kinesiska besökarna ”Respektera mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.”

De frågorna kommer tas upp på mötet mellan Xi Jinping och Barack Obama enligt Vita Huset.

Men de har gjort klart att en större diskussion på mötet mellan de båda presidenterna blir dataintrång.

USA anklagar Kina för att hacka sig in på amerikanska företags och myndigheters datorer och stjäla hemlig information och USA hotar med ekonomiska sanktioner om det inte upphör.

Kina nekar varje gång till anklagelserna.

Uppgifter inför mötet, om att ett avtal mellan länderna med regler och gränser för aktiviteter i cyberrymden skulle presenteras, tonades ner häromdagen på en telefonkonferens för journalister med Vita Huset.

Avtalet är ett långsiktigt mål. Det är långt kvar dit, sa en av de Asienansvariga i nationella säkerhetsrådet och det har redan ifrågasatts om ett avtal ens skulle vara meningsfullt.

Vita Huset markerade att det handlar om kunskapsstöld i amerikanska företag, inte vanligt spioneri, som båda länderna ägnar sig åt av säkerhetsskäl, sa talesmannen.

Företag som hackas kan tänkas bli mindre intresserade av att investera i Kina, tillade han.

President Obama är under politiskt tryck från kongressen i Washington att skärpa krav mot Kina, vars aktiviteter i Sydkinesiska havet också oroar USA.

Kina och flera av USAs allierade i området är i konflikt om havsrättigheter och säkerhetsfrågor i området. Kina bygger land kring öar för att utöka sitt territorium accepterar inte internationella domstolsbeslut.

Såväl kongressen som administrationen provoceras av att Kina inte bryr sig om USAs varningar.

Det största positiva genombrottet mellan USA och Kina, enligt USA, är den klimatuppgörelse om minskade utsläpp av växthusgaser, som de båda presidenterna träffade senast de sågs.

De kommer att tala vidare om den.