Lars Gustafsson och Doktor Wasser

2:18 min

Författaren och filosofen Lars Gustafsson från Västmanland fyller visserligen 80 år nästa år och han låter knarrig när han talar, men när han skriver är det spänstigt, lekfullt och tidlöst. Det tycker i alla fall Mia Gerdin som läst hans nya roman Doktor Wassers recept.

Huvudpersonen i Lars Gustafssons senaste roman, Kent från Karbenning i Västmanland, har Stickan till farsa som är så bra på att dikta historier om sig själv att sonen går ett steg längre: han byter identitet och blir doktor Wasser och upptäcker att man "blir alltmer övertygad om att man egentligen är den man låtsas vara tills det egentligen knappast finns några tvivel mer."

Kent rör sig från bilverkstad till fönsterputs och via en motorcyklist från DDR som olyckligtvis vurpat och ligger död sedan länge i en skogsdunge får han papper på att han är medicine kandidat Kurth Wasser från DDR. Kent byter sålunda identitet och historia. Och han gör det för att "själva idén att ha en fri vilja var oemotståndlig".

Kvinnor spelar en viktig roll i dr Wassers liv, särskilt den rödhåriga sömnforskaren Caroline Sundborn vars strama dräkter sitter snyggt över höfterna och vars bysthållare bjuder lagom motstånd. "En viss kyla kan verka mer förförisk än klibbig värme", konstaterar herr Wasser.

I slutet av den här boken finns en förteckning över alla böcker som Lars Gustafsson givit ut sedan debuten 1957 - den förteckningen tar 5 ½ sida och innehåller alla hans romaner, diktsamlingar och essäböcker och i höst kommer han att som första utlänning få Tysklands prestigefyllda Thomas Mann-pris. Det är mäktigt. Här kan man tala om ett liv i litteraturens tjänst.

Den här gången ger han oss en stor läsupplevelse på bara 162 sidor. Hans roman dribblar med sannolikheter på ett mycket underhållande vis, samtidigt som han med lätt hand ställer de stora frågorna om ursprung och identitet. Är det verkligen möjligt att välja sitt liv, och vilka friheter ger oss det i så fall. Och vilket ansvar?

Titeln då, Doktor Wassers Recept, vad är själva receptet? - Att berätta en sak för att slippa berätta en annan. Lars Gustafsson får detta att verka lekande lätt och det är riktigt riktigt bra.