Analys av Centerstämman: Politisk högmässa för en generös flyktingpolitik

Alliansen kan få svårt att hålla ihop efter valet 2018. Det menar Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator, som rapporterar från inledningen av Centerns partistämma.

Inledningen på Centerstämman formades till en politisk högmässa för en generös flyktingpolitik. Annie Lööfs stand-in Anders W Jonsson ägnade halva sitt öppningstal åt flyktingfrågan. Jonsson fick långa applåder, till och med stående, när han hyllade flyktingmottagning och förklarade att Centern "aldrig någonsin" ska samarbeta med SD.

Han visade åter att Centern i dag är särlingen i alliansfamiljen. Stabilt där de andra tappar. Harmoniskt där de andra bråkar.

Mer suget på invandring och mindre suget på Nato än de andra.

Centern är den glada förloraren som trots förlusten av regeringsmakten, tillbakagång i riksdagsvalet och fortsatt mediokra opinionssiffror ser sig som vinnare i en i övrigt deprimerad alliansterräng.

Den som lyssnar till Annie Lööf och de andra i centerledningen kan lätt få för sig att de leder en framgångsmaskin men fakta är alltså rätt bökiga för den som vill belägga den bilden.

Men harmonin finns där. Alla borgerliga partier har kongresser denna höst. De andra tre kommer att ha såriga debatter om decemberöverenskommelsen.

Men i Centern finns bara enstaka kritiska röster utan egentlig betydelse. 

De andra tre kommer att under osämja skärpa sin invandringspolitik med tillfälliga uppehållstillstånd som symbolisk gemensam nämnare.

Centern står fast vid alliansregeringens uppgörelse med Miljöpartiet och argumenterar för ett fortsatt stort flyktingmottagande med permanenta uppehållstillstånd. 

Det finns viss kritik i flyktingfrågan från framför allt Östgöta-Centern men den väntas inte ställa till besvär för partiledningen.

Hemligheten bakom Centerns inre fred i invandringsfrågan är liberalism, pengar och kommunalt självstyre.

Liberalismen är starkare i Centern än i de andra allianspartierna. Det märks inte bara i invandringsfrågan.

Partiet vill avreglera, sänka skatter, ta bort turordningsregler, minska fackets och hyresgästföreningens inflytande och gå i riktning mot marknadshyror.

Men kanske lika viktig för uppslutningen bakom partiledningens flyktingpolitik är pengar och självstyre.

Kommunpolitikerna utlovas högre ersättning för att ta emot flyktingar och Centern säger nej till regeringens och Folkpartiets förslag att alla kommuner ska vara skyldiga att hjälpa till.

I stället kan de kommuner som tar emot fler flyktingar se fram emot en extra bonus.

Om kommunpolitiker i småorterna blir tillfredsställda blir det lugnare också inom Centern.

Den enda fråga som väntas orsaka någon större diskussion på stämman är alltså Natofrågan.

Också här är partiet en särling i den borgerliga kretsen. Natomedlemskap är knappast längre kontroversiellt inom M, KD och FP.  

Men för Centern, med en lång tradition av neutralitets- och alliansfrihetslinje i bagaget är atlantpaktsfrågan fortfarande en, åtminstone småvarm, potatis.

Flera ledamöter i partistyrelsen har reserverat sig mot förslaget att Sverige ska ansluta sig.

För att göra förslaget mera lättsmält har partistyrelsen klätt den i nordiskt omslagspapper.

Den nordiska samhörigheten som idé har starka rötter i Centerpartiet och nu vill alltså partiledningen att Sverige ska söka medlemskap tillsammans med Finland och att vi ska begära att andra Natostater inte får ha trupper och kärnvapen i Norden.

Att Centern skiljer ut sig i ett antal sakfrågor hotar nog inte i sig den borgerliga enigheten.

Men den begynnande ideologiska klyfta som kan anas inom borgerligheten mellan konservativa och liberala strömningar kan visa sig bli ett större bekymmer.

När valet 2018 närmar sig kan frågan om förhållandet till Sverigedemokraterna ställas på sin spets. Skulle allianspartierna fortfarande vara mindre än de rödgröna är det inte troligt att de orkar uppfylla Decemberöverenskommelsen i fyra år till. Själva iden är ju att det ska bli de borgerligas tur 2018.

Då kan alliansfolket komma att dela upp sig i en grupp som hellre söker samarbete över blockgränsen med S och en annan som föredrar någon form av samverkan med SD. 

Den senare gruppen får svårt att övertyga Centern. Det gjorde partistämman mycket klart i dag.