P4 Värmland kollar äldrevården

Forshaga köper robotkatter till åldringar

3:14 min

De spinner, mjauar, är varma och har hjärtslag. Forshaga kommun har köpt robotkatter till sina äldreboenden.

Forskning har visat att djur får människor att må bättre. I Forshaga tar man detta ett steg längre och har köpt in tre robotkatter.

– Det finns vetenskap som visar att robotkatterna har väldigt bra effekt. Vi använder dem i terapisyfte. Vi vill nå känslan att de minns när de haft egen katt, säger Fatmire Katallozi som är chef för kommunens demensboenden.

Sedan tidigare har förvaltningen riktiga djur på några  boenden i kommunen - som katt och höns. Och om ett par månader kommer de nya robotkatterna till Norrgården, Gläntan och Ullerudsgården.

– Man ska kunna ha sin egen katt på sin egen avdelning. De kan ha egna namn på dem och man kan ha sin egen personliga päls på dem.

Pälsen går att tvätta och finns i olika färger och mönster. Robotkatterna kan inte gå utan fungerar mer som ett avancerat kramdjur. När man klappar dem så reagerar de på olika sätt. De spinner och vibrerar, de kan mjaua och avge värme. De går på batteri och det går att ställa in volym och hastighet.

- Robotkatter låter lite abstrakt men är faktiskt ganska fiffigt. Istället för levande djur som kan fara illa när äldre tar tag i djur så finns robotkatter som beter sig som en vanlig katt och kan ligga i knäet, säger Bertil Hagelin, ordförande för vård och omsorgsnämnden, S.

En viktig del i demensbehandling är att träna minnet och väcka tidigare minnen i livet.

Vet man att en robotkatt fungerar lika bra som en riktig katt?
- Enligt forskningen fungerar det alldeles utmärkt. Den ger samma signaler som en vanlig katt men är inte känslig för om någon tar hårt i den, säger Bertil Hagelin.

Kommer de gamla att förstå om det är riktiga katter eller robotkatter?

– Det får bli individuellt. Vi kommer att prata om det utifrån var personen befinner sig, säger Fatmire Katallozi.

Robotkatten uppfanns för ett par år sen av forskare på Mälardalens högskola och vänder sig särskilt till demensvården. En robotkatt kostar ungefär 12 000 kronor. Förutom Forshaga kommun har även Karlstads kommun investerat i robotkatter.