Facket larmar om dålig arbetsmiljö på bibliotek

0:29 min

Arbetsmiljön på landets bibliotek är ohållbar. Det slår fackförbundet DIK fast i en rapport som presenteras idag och som bygger på en enkät som drygt 1800 medlemmar har svarat på.

Åtta av tio bibliotekarier har upplevt aggressivt bemötande från besökare. Och över hälften av dem som svarat på DIK:s enkät har någon gång varit måltavla för kränkningar som sexistiska uttalanden. 

Och så många som två av tre har upplevt skadegörelse. Det kan till exempel handla om att tända eld på böcker eller sprätta upp fåtöljer.

Karin Linder är förbundsordförande på DIK. Hon tycker att arbetsmiljön är alarmerande dålig och kräver handlingsplaner och att varje incident ska rapporteras.

– Arbetsmiljön är dålig och från arbetsgivarhåll låter man den fortsätta vara dålig.

På vilket sätt?

– Många bibliotekarier upplever att man rapporterar och sedan händer ingenting. Som fackföreningsordförande kan jag inte på något sätt tycka att det är okej att just bibliotekarier ska stå ut med att det är rörigt i lokalsamhället, utan det ska vara nolltolerans och man ska snabbt åtgärda när det blir för dålig situation arbetsmiljömässigt.

Här hittar du alla inslag från Kulturnytts enkät om stöket på biblioteken.