Ont om kvalificerad arbetskraft

1:53 min

Det råder ett globalt krig just nu i världen om kompetent arbetskraft, menar Manpowergroups vd Lars Forseth. Ekot har tidigare berättat om den tuffa konkurrensen i Europa om att hitta arbetskraft till svenska företag.

Svenska företag just arbetar för fullt med att hitta ingenjörer, framför allt med IT-kunskaper, utomlands som vill komma till Sverige och jobba. Konkurrensen är stenhård mellan olika länder om arbetskraften.

– Det är ett globalt krig om talanger och det är alla tjänsteområden, säger Lars Forseth, Manpowergroups vd.

Tyskland är en av Sveriges största konkurrenter om kompetent arbetskraft, det säger både Manpowergroup och fackförbundet Unionen.

– För Tyskland handlar det om hur man ska klara välfärden i framtiden. Man har bestämt sig för att rekrytera från utlandet eftersom de egna krafterna inte räcker. De är ute i hela Europa och söker allt de kan hitta. Vi får ligga i för att håll jämna styrkor

På Manpowegroup säger man att det just nu även finns en stor brist i Sverige på bland annat duktiga kvalificerade hantverkare, säljare och montörer.

– Det vi ser i Sverige, sker precis på samma sätt i alla andra länder. Konsekvensen blir att konkurrensen kommer att hårdna om duktiga människor och talanger. Den demografiska situationen är lika i de flesta länder. Vi kommer att få brist på duktiga människor, säger Lars Forseth.