Helsingborg

Vill ge dotter trygghet han aldrig fick

2:51 min

Satsningen på boende till hemlösa, Bostad först, har nu pågått i fem år i Helsingborg. För en 25-årig man med svår uppväxt och psykiska problem har en sådan lägenhet blivit räddningen.

Hans svåra uppväxt gav honom psykiska problem. Separationen från flickvännen och dottern gjorde honom hemlös.

– Lägenheten har betytt allt, det har blivit min andra chans, säger han.

Väntar barn

Han har bott i lägenheten i snart tre år. Innan dess var han hemlös. Han växte upp utan pappa, mamman knarkade och missbruket och våldet fanns alltid runtom honom. Nu hoppas han att det ordnade boendet ska öka chanserna i rättsprocessen om att få träffa sin sexåriga dotter. Lägenheten betyder trygghet. I dag lever han med en kvinna som också har varit hemlös. I januari väntar de ett barn.

Bostad först började som ett EU-projekt 2010. Nu har det blivit en permanent verksamhet i Helsingborg som har ökat i omfång, med 12 fler lägenheter varje år.

I dag finns 31 boenden och samtliga är uthyrda, socialtjänstens försörjningsstöd betalar hyran. Den unge mannen i Helsingborg har klarat de två första årens skärpta villkor om skötsamhet och inget bråk i huset.

– Jag vill bara ha ett normalt jobb, detta är vägen till ett jobb och att bli frisk, fortsätter han.

De flesta lyckas behålla kontrakten

Satsningen har inte följts upp sedan EU-projektet avslutades 2013, men man vet att de allra flesta lyckas behålla sina kontrakt. Enligt Björn Wäst, enhetschef för stadens stödboende är det en hög andel kvarboende, 91 procent.

Han menar att synen på hemlösa har förändrats, att det viktigaste är att ordna en bostad först. Man kan inte ställa höga krav som de hemlösa inte klarar av. Bostad först finns även i Malmö och i Lund är förhoppningen att en liknande hjälp ska införas vid årsskiftet.