Blodröd supermåne under månförmörkelse

0:58 min

För första gången på över trettio år går det att se en månförmörkelse och en blodröd supermåne under samma natt.

För den som går upp strax innan klockan tre på måndag morgon kommer himlen att se annorlunda ut än vanligt.

--Man kommer att se att fullmånen naggas i kanten ovanifrån och att jordens skugga långsamt äter upp större delen av månen, berättar Robert Cumming, astronom och informatör vid Onsala rymdobservatorium.

--Är man van att titta på månskäror kommer man att haja till på en gång och tänka att det inte är naturligt.

Tidigt på måndagsmorgonen träder månen in i jordens skugga och månförmörkelse inträder. En timme senare är månen helt täckt av jorden.

– Det har effekten att fullmånen som annars skulle lysa fint runt och vitt blir rödaktig till färgen. Det är ganska spektakulärt, säger Robert Cumming.

När solens ljus sipprar genom jordens atmosfär är det framförallt de röda nyanserna som tar sig ända ned till månens yta. Men månen kommer inte bara att vara röd utan också närmare jorden än vanligt.

--Just den här månförmörkelsen är intressant eftersom det blir en supermåne samtidigt. Månens bana är inte helt rund, ibland är månen lite närmare oss, ibland lite längre bort. Just den här gången inträffar månens närmaste punkt nästan precis mitt i månförmörkelsen. På himlen är månen då större än den brukare vara under en månförmörkelse.

Det är inte något man skulle lägga märke till om det inte också vore så att månen också sänker sig ned, när den är nära horisonten då ser den också större ut.

--I Sverige ser vi månen ganska lågt under hela månförmörkelsen och då kommer den att se stor och maffig ut.

För att kunna se den blodröda supermånen måste man ha fri sikt mot väster och gå upp strax innan klockan tre natten till måndag, månförmörkelsen är som störst vid klockan fem och över redan halv sju, säger Robert Cumming.

--Kikar man ut strax innan klockan sex kommer man att få en känsla för vad man hade kunnat vara med om. Väntar man till halv sju är nästan allt över.

För att se en liknande månförmörkelse får man vänta tills 2018.

Lina Malers
lina.malers@sverigesradio.sr.se