
Folke Bernadotte var FN:s förste medlare
Diplomaten Folke Bernadottes sista år i livet 1948, skildras i ny utställning på Medelhavsmuseet.
När den svenske diplomaten Folke Bernadotte åkte till Palestina 1948 för FN:s räkning blev han den unga världsorganisationens förste medlare. Det var ett uppdrag som kom att kosta honom livet. Nu är det föremål för en ny utställning på Medelhavsmuseet.
– Syftet är att uppmärksamma Folke Bernadottes sista levnadsår, då han var verksam i Palestina. Han fick ju uppdraget i maj 1948 att medla mellan Israel och Palestina, säger Joel Ahlberg på Folke Bernadotteakademin.
Folke Bernadotte blev internationellt känd när han i slutet av andra världskriget var med och räddade flera tusen skandinaviska och judiska fångar ur koncentrationsläger i Tyskland i "De vita bussarna".
I maj 1948 fick han FN:s uppdrag att medla i konflikten mellan Israel och Palestina. De närmaste månaderna arbetade han med att få till en fredlig lösning på konflikten. Men i september samma år mördades han av medlemmar i den sionistiska terrorgruppen Sternligan, som tyckte att Bernadottes medling var till nackdel för Israel.
Det är för att kasta ljus över de här månaderna som FN:s förste medlare som Medelhavsmuseet öppnat en utställning om Folke Bernadotte. Och trots att han gett namn åt den myndighet som Joel Ahlberg jobbar på, så tycker Joel Ahlberg att han inte är tillräckligt känd i sitt hemland.
– Många säger att han är mer känd utomlands, till exempel i New York. Utanför FN i New York finns det en staty över honom. Och det är först nyligen som Sverige har börjat uppmärksamma honom och hans gärningar.
Joel Ahlberg tror att det här bland annat beror på den politiska utvecklingen strax efter mordet på Folke Bernadotte.
– Man prioriterade goda relationer med Israel mer än att tala om det här mordet. Men för det svenska kungahuset tog det ända till 1980 innan de hade relationer med Israel, eftersom Folke Bernadotte ju var gudfar till nuvarande kung Carl Gustaf, säger Joel Ahlberg på Folke Bernadotteakademin.