FN förbjuds i östra Ukraina

1:29 min

Varken FN:s humanitära stöd eller Läkare utan gränser är från och med i dag välkomna i de ryskstödda separatistområdena i Luhansk i östra Ukraina. Det är mycket ovanligt att FN:s hjälp stoppas.

Den humanitära situationen är svår för civilbefolkningen i de ockuperade ukrainska utbrytarenklaverna Luhansk och Donetsk.

Men trots att hundratusentals nu riskerar att bli utan mat och läkemedelsleveranser har den så kallade "folkrepubliken" Luhansk förklarat tiotalet internationella hjälporganisationer ovälkomna. Samma beslut väntas från Donetsk.

Bland dem finns både FN, Läkare utan gränser och en tjeckisk hjälporganisation. Motivet påstås vara att de inte registrerat sig på rätt sätt och att Läkare utan gränser delat ut mediciner, som är förbjudna i Ryssland.

Chefen för det humanitära biståndet i östra Ukraina varnar för svåra konsekvenser för upp till tre miljoner civila, som är beroende av bistånd.

Tiotusentals ton mat och andra förnödenheter kommer inte kunna delas ut och sjukhus kan inte utföra operationer, eftersom de saknar narkosmedel för att söva patienterna.

Problemet började i juli när separatisterna som med stöd av Ryssland ockuperar Luhansk och Donetsk införde nya regler för internationellt bistånd.

Invånarna kommer nu enbart hänvisas till ryskt bistånd och det ukrainska volontärer lyckas smuggla in.    

Att FN stängs ute i ett konfliktområde är ovanligt- Med stor sannolikhet kommer frågan upp i FN:s generalförsamling då den ryske presidenten Vladimir Putin ska tala där i början av nästa vecka.