Djursjukhuset sätter fokus på husdjurens tänder

3:01 min

Handen på hjärtat, hur står det till med tandhälsan hos ditt husdjur? I dag har hussar och mattar chansen att få reda på det. Djursjukhuset i Skara har på lördagen drop-in-mottagning för undersökning av små hund- och kattmunnar.

JP Mouantri, veterinär på djursjukhuset, säger att god tandhälsa är viktigt att tänka på - speciellt eftersom husdjuren lever allt längre. Och slarv kan leda till smärta och besvär, säger han.

– Först kommer tandstenen. Den kan leda till tandköttsinflammation, som kan leda till tandlossning och i sin tur kan det leda till smärta i munnen och att djuren slutar att äta.

Tandproblem och smärta i munnen är något som kan vara svårt för våra husdjur att förmedla till oss djurägare. På drop-in-dagen med kostnadsfria tandkontroller på djursjukhuset i Skara kan man få veta hur det står till.

– Dels kikar vi på hur tänderna ser ut och dels går vi igenom hur man borstar tänderna på hundar och katter och håller rent i munnen.

Små tandborstar finns för både katter och hundar och även tandkräm med läcker smak, som leversmak för hudnar, som ska göra tandborstningen lite smaskigare berättar JP Mouantri.

Bäst är om man kan vänja hundar och katter vid tandborstning redan när de är unga, fortsätter han, men även gamla hundar och katter kan lära sig att få tänderna borstade.

– Man kan ta det pö om pö. Det kan bli en mysig stund med hunden eller katten hemma.

Margaretha Dahl i Skara är matte till lilla bestämda tempelhunden Buster. Han gillar inte att matte tittar i munnen, säger hon. Men hon misstänker att det finns en del tandsten därinne.

En drop-in-dag på djursjukhuset med fokus på tänder är ett bra initiativ, tycker hon.

– Det är jättebra att man kollar det. Många som jag känner har fått dra ut tänder på sina hundar.