Här är festivalen med flest anmälda narkotikabrott

1:53 min

P3 Nyheter har granskat vilken festival som hade flest anmälda narkotikabrott av sommarens stora festivaler.

– Flera gånger om dagen så kom folk och frågade om man ville köpa ecstasy eller om man ville köpa några andra droger. Det var jättevanligt, säger Alice Heijbel som var på Emmabodafestivalen i somras.

P3 Nyheter har granskat antalet anmälda brott på sommarens musikfestivaler genom statistik från polisen.

"För mycket narkotika i omlopp" 

Granskningen visar att Emmabodafestivalen hade 63 anmälda narkotikabrott och polisen säger att det finns ett stort mörkertal.

– Det finns alldeles för mycket narkotika i omlopp under den här veckan, säger kommissarie Glenn Adolfsson som är tillförordnad gruppchef på polisen Nybro sydväst.

Han förklarar också att de kanske kommer ändra sitt arbetssätt till nästa år för att minska på narkotikan. Bland annat genom att informera mer om narkotika tillsammans med arrangörer.  

P3 Nyheter har sökt arrangören för Emmabodafestivalen men personen vill inte ställa upp på en intervju.

Flest narkotikabrott på Bråvalla

Bråvallafestivalen hade totalt 97 narkotikabrott och toppar därmed listan för antalet i den genren. Men samtidigt är Bråvalla den festival som har flest besökare.

– Man kände gräslukten på majoriteten av spelningarna, säger Linda Stålberg som besökte festivalen i somras.

Erik Thulin är kommunikatör för region öst på polisen och var på Bråvallafestivalen i somras. Även han säger att mörkertalet är stort.

– Folk är där för att festa och i första hand ha roligt men även då så kommer de här narkotikaproblemen upp. Vi är många poliser som kan arbeta emot och upptäcka droger. Därför ser statistiken ut som den gör.

"Polisen gör ett bra jobb"

Kajsa Apelqvist är pressansvarig på FKP Scorpio Sverige som arrangerar Bråvallafestivalen. Hon tycker det är tråkigt att det är så mycket anmälningar om narkotikabrott men att det visar på att polisen gör ett bra arbete.

– Vi har ett väldigt fint samarbete med polisen där vi jobbar tätt ihop för att skapa så bra förutsättningar för dem som möjligt.