M når sämsta noteringen sedan valet 2014

2:25 min

Moderaterna fortsätter att tappa i väljarstöd. Det visar siffror från Svensk Väljaropinion, en sammanvägning  av de stora opinionsinstitutens undersökningar som Novus gör för Ekot. Partiet når den sämsta noteringen sedan valet förra året. Samtidigt så tycks Sverigedemokraternas framgångar i opinionen stannat av.

– Många av Sverigedemokraternas motståndare hoppas nu förstås att deras siffror fortsätter att vika i och med den våg av sympati för flyktingar som vi har sett den här hösten, säger Ekots inrikespolitiska kommentator, Fredrik Furtenbach.

– Men det är alldeles för tidigt att dra slutsatsen att deras framgångar har stannat av. Vi har flera gånger hört diskussionen om hur Sverigedemokraterna inte kan växa mer och det har varit fel varje gång.

Noterbart i undersökningen är också att det borgerliga blockets största parti, Moderaterna, backar till 22,9 procent, ett resultat som innebär partiets sämsta notering sedan valet förra året.

– Moderaterna tappade till Sverigedemokraterna i valet och har inte fått tillbaka de väljarna. De har presenterat en strängare politik när det gäller flyktingmottagande och tiggeri, men det har ännu inte hjälpt, säger Ekots inrikespolitiska kommentator, Fredrik Furtenbach.

– Det är däremot för tidigt att säga att den här taktiken ifrån moderaternas sida har misslyckats, men opinionskurvan tyder på att det kan ta långt tid innan partiet har återhämtat sig.

Övriga allianspartier upplever bara smärre förändringar i opinionen. Centerpartiet ökar marginellt (6,6 procent). Folkpartiet likaså (5,3 procent). Medan Kristdemokraterna (3,4 procent) backar och håller sig därmed fortsatt under fyraprocentsspären.

Regeringspartierna får både ris och ros från väljarna. Socialdemokraterna ökar med 1 procentenhet till 26,8 procent, medan miljöpartiet backar och hamnar på 6,7 procent. Samarbetspartnern Vänsterpartiet ökar också lite, till 6,9 procent.

Totalt sett så ökar skillnaderna mellan dem båda blocken. Alliansen minskar, medan vänsterpartiet och regeringspartierna, som presenterade sin budget tidigare i veckan, ökar och är sedan i somras återigen största block.

Men Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator, menar att regeringens förhoppning om en ökning i opinionen i och med den egna budgeten är väl optimistisk.

– Vi har sett att efter många val så tappar den sittande regeringen i opinionen. Efter åtta av de senaste tio valen så har regeringens siffor sjunkit.

Fotnot: Siffrorna bygger på totalt 4 682 intervjuer.