Malmö

Kärlek och systerskap i fokus

6:32 min

Att leva med övergrepp under resten av sitt liv kan te sig omöjligt. Men nu har filmaren Malin Andersson tillsammans med systrana Julia och Johanna Yunusova gjort en film om att det går.

Tvillingsystrarna Julia och Johanna kidnappades i hemlandet Azerbajdzjan när de var små och utsattes för förfasansfulla saker under en månad. I dag har de fyllt 18 år och är på väg in i vuxenlivet.

I filmen får man bekanta sig med sytrarna och var i livet de befinner sig just nu.

– Jag började göra en kortfilm för fem år sedan om Julia och Johanna. Men kortfilmen växte till en långfilm och det är den som har premiär i kväll, säger Malin Andersson.

Hon kom i kontakt med Julia och Johanna när de gick i högstadiet. Malin undervisade dem i att göra film.

– Malin kom dit och visade sin film "Belfast girls". Sedan fick vi lära oss att göra egna filmer och att berätta våra historier. Då började jag och min syster göra en snutt om vår historia, säger Julia Yunusova.

– Det ledde till att Malin började filma oss. Det kom ganska naturligt.

Filmen handlar om systerskap, kärlek och hopp. Men framför allt om att kunna tro på sig själv som tjej och att våga ta makten över sin egen kropp.

– Man pratar inte särskilt ofta om våldtäkter som tjej, eftersom man inte vill lyfta det som är privat. Men jag tycker att man kan finna stöd i varann om man pratar om det, säger Julia Yunusova.

Malin Andersson har filmat systrarna i fem års tid. Hon medger att det medföljer ett stort ansvar när man börjar filma någon i en så pass kritisk ålder.

– Det är ett jättestort ansvar i mitt jobb. Det lever man med och det står högst upp på ens lista, säger hon.

Men att bli filmad var aldrig något problem.

– Jag kände aldrig att det fanns något jag inte ville berätta, säger Julia Yunusova.

På filmens förhandsvisningar har man märkt att mottagandet varit brett.

– Många kan identifiera sig med Julia och Johanna och det är en ynnest. Vi vill nå ut till många unga tjejer, säger Malin Andersson.