Annorlunda "Den fula ankungen"-saga gör världsuccé

2:21 min

Sagoboken "Guji Guji" har tagit den självlärde taiwanesiska författaren och illustratören Chih Yuan Chen världen runt på turné - på Bokmässan i Göteborg fick han ta emot Peter Pan-priset i torsdags och nu sätter Boulevardteatern upp den första spelpjäsen av hans berömda saga som är en slags variant på "Den fula ankungen".

– Men i Den fula ankungen är det ett ägg som hamnar i fel bo och så blir det mobbat för det inte hör in, och sen kommer revanschen när det visar sig att den egentligen är en svan, så får den höra hemma där den hör hemma hos svanarna så är det en annan take, säger regissören Daniel Goldman.

Den är inte alls mobbad, för att den är annorlunda i familjen; ok, den är grön och har lite vassa tänder - fine. Det får vara så och är väldigt välkommen i sin nya familj. Utan problemet kommer då när Guji Guji träffar stora krokodilerna som hävdar "nej nej, du ska vara som vi, du är en av oss för det är du född till", säger Daniel Goldman.

Guji Guji ställs inför frågan: ska jag vara med dem jag ser ut som eller med dem jag känner mig som. Men Guji Guji visar sig vara bra allt annat än hjälplöst offer och kan sätta andra på plats. Ana Stanisic och Martina Grimstedt är två av de tre skådespelarna på scen.

– Vad jag upplever som den största skillnaden från "Den fula ankungen" är att där utgår det från ett skönhetshideal och det går vi verkligen medvetet emot och det gör hela den här historien också. Så det är jättekul att jobba med. Och där du får vara precis som du vill och kampen i det... Det finns något fint i det, säger Ana Stanisic.

– Och snarare att Guji Guji faktiskt ine väljer att varken vara en krokodil eller anka utan kommer på ett eget genus: ankodil, säger Martina Grimstedt.

Författaren Chih Yuan Chen fick idén till sagan när han mötte en adoptivförälder och blev tagen av den kärleken, men i Taiwan har man inte diskuterat genusaspekten i boken som pjäsen tar upp.

– Men så är ju livet, det är olika slags dilemman säger han.

I Taiwan är boken också populär förstås och det vanligaste kommentaren han får från taiwanesiska barn är: "jag är Guji Guji".

Guji Guji har premiär på lördag på Världskulturmuseet i Göteborg och går sen på turné. Musiken är skriven av Jörgen Aggeklint. Reporter Kulturnytts Viveca Bladh.