Känslosam debatt om Nato

1:03 min

Centerstämman i Falun tog vid halv tolv tiden i natt beslut om att partiet ska kräva att Sverige ska inleda en process för att gå med i försvarsalliansen Nato. Det är samma inriktning som övriga borgerliga partier redan har.

Det var först efter en intensiv debatt och omröstning som centerstämman tog beslutet.

- Jag tycker att vi borde kunna enas om att det här förslaget ska återremitteras, diskuteras brett i hela rörelsen. Annars kommer ni att splittra det här partiet i en oerhört viktig principiell fråga. Undvik det är min uppmaning, sa Håkan Larsson från Jämtland under debatten.

Tvärtom tyckte Staffan Danielsson från Östergötland som talade för att Centerpartiet ska driva frågan att Sverige ska med i Nato.

- Ryssland respekterar bara tydlighet och styrka. Det blir bättre säkerhet om Sverige går med i Nato. Starkt och modigt beslut av partistyrelsen. Vi behöver ett tydligt och modigt centerparti, sa han.

Partistyrelsen ligger bakom förslaget och efter omröstning med siffrorna 273 - 157 gick förslaget igenom.

Frågan om Nato-medlemskap eller ej är en mycket svår fråga för Centern som tidigare i historien starkt förespråkat alliansfrihet för Sverige. Den främsta kritiken från ombuden var att frågan inte diskuterats tillräckligt ute i partiet. Det främsta argumentet för är det förändrade säkerhetspolitiska läget och Rysslands ändrade beteende.