Känd kritiker kapitulerade på centerstämma

1:09 min

Om debatten om ett Nato-medlemskap var het på Centerpartiets pågående stämma i Falun så var partiet desto enigare när det gäller synen på flyktingpolitiken.

Det fick en av partiets främsta kritiker till nuvarande politik, Staffan Danielsson, att anse sig besegrad.

Det berättar Ekots inrikespolitiske kommentator Thomas Ramberg i en rapport från Centerpartiets stämma.

Ramberg konstaterar att det var många och entusiastiska stämmoombud som röstade igenom ett förslag att bedriva en generös flyktingpolitik enligt den linje som alliansregeringen tidigare haft.

Förslaget slår också än en gång fast att Sveriges ambassader utomlands ska kunna ta emot asylansökningar.

Många talare gick upp och talade om hur stolta det var över att Centerpartiet inte har gett efter för det Sverigedemokratiska tryck som de tycker att andra borgerliga partier har gett efter för.

Och det var rätt typiskt för den här debatten, säger Ramberg, att den främsta tydligt avvikande rösten inom Centerpartiet, Staffan Danielsson från Östergötland, inte såg någon annan möjlighet än att ge upp.

Han ställde sig i talarstolen och erkände att han helt enkelt inte har kunnat rubba de beslut partiet har tagit om en generös flyktingpolitik, trots att han har försökt:

– Idag kommer detta åter att bekräftas av en bedövande enig stämma, trots att jag har gjort vad jag har kunnat för att ändra på det.

Staffan Danielsson fortsatte.

– Jag respekterar givetvis partiets ståndpunkt och hoppas att det inte kommer att bromsa vår uppgång och jag ska inte på ett bra tag tjata om detta.

Ett uttalande som väckte jubel och applåder hos stämmodeltagarna.