Nya bevis för klimatförändringar

1:58 min

Trots att 2015 hittills har varit ett rekordvarmt år så är vissa områden i norra Atlanten rekordkalla. Och det här är ett tecken på att den globala uppvärmningen får cirkulationen av Atlanten att sakta in, enligt flera klimatforskare. 

Men det råder delade meningar om hur allvarligt det är.

Redan 2006 letade sig ett skrämmande klimatscenario ut till allmänheten genom USA:s före detta presidentkandidat Al Gores film En obekväm sanning.

Den globala uppvärmningen skulle få så mycket av isen på Grönland att smälta att atlantströmmarna med varmare vatten skulle stoppas upp av smältvattnet. Norra Europa kunde kastas in i en ny istid, berättade Al Gore.      

Men att säga att de nya temperaturmätningarna är ett bevis för det är att gå alldeles för långt, enligt Ralf Döscher som är klimatforskare på SMHI.

– Vi har inga indikationer på att det kommer att bli så, säger han.

För det vi ser nu är en långsammare och mer successiv förändring som gör att atlantströmmarna, enligt de flesta klimatmodeller, kommer att sakta in, men inte stanna av helt, säger Ralf Döscher.

– De kommer antagligen minska med ungefär 20 procent på 100 år, säger han.

Det leder troligtvis inte till att det blir kallare i exempelvis Sverige, eftersom vi samtidigt har en generell uppvärmning.

– Vi ser i våra framtidsscenarier att avkylningen är begränsad till delar av nordvästra Atlanten. Det är en del söder om Grönland och en del söder om Island och dels i Labradorhavet utanför den kanadensiska kusten, säger Ralf Döscher.

Men han tycker ändå att både de rekordhöga och de rekordlåga temperaturerna som bland annat den amerikanska vädermyndigheten har uppmätt är viktiga, eftersom de ger stöd till klimatscenarier som forskare länge bara har haft teoretiskt stöd för.

– Det är intressant att man nu också kan se det i observationer men det är inte oväntat, säger han.