Estnisk polisman släpps fri i Ryssland

1:19 min

Den estniske polisman som hållits fängslad i Ryssland i ett år anklagad för spioneri, har nu släppts. Det meddelar det estniska inrikesministeriet. Frisläppandet sker i form av en fångutväxling mellan Ryssland och Estland, rapporterar vår korrespondent.

Det var för nästan precis ett år sedan som den ryska säkerhetstjänsten FSB grep den estniske polisen Eston Kohver alldeles vid gränsen mellan Estland och Ryssland.

Han fördes bort under mystiska former och visades sedan upp i häktet i Moskva anklagad för spioneri.

Estniska myndigheter har hela tiden vidhållit att Kohver befann sig i området för ett spaningsuppslag som gällde smuggling vid gränsen. Kohver dömdes till fängelse tidigare i år och allt har sedan dess tytt på att storpolitiska förhandlingar varit på gång för att få honom fri.

I dag kom så beskedet att Eston Kohver har utväxlats mot en annan spiondömd fånge, Alexei Dressen, tidigare anställd vid estniska säkerhetstjänsten, som suttit i fängelse i Estland för att ha överfört hemligstämplade dokument till ryska myndigheter. Också han släpps nu alltså fri.

Inrikesministeriet i Estland bekräftar nu på eftermiddagen att Eston Kohver är fri och åter befinner sig i säkerhet Estland med sin familj.

Nyheten om frisläppandet har prisats av representanter från hela västvärlden. Ryska myndigheter säger att fångutväxlingen var en rent politisk överenskommelse.