Löfven marknadsförde svensk feminism i New York

2:37 min

I New York är det i dag sista dagen på toppmötet om FN:s nya globala utvecklingsmål, som bland annat syftar till att år 2030 ha utrotat fattigdom och svält, inte minst genom att förbättra livsvillkoren för världens flickor och kvinnor.

I anslutning till toppmötet hölls i natt en jättekonsert i Central Park, med världsartister som Beyonce, för att sprida målens budskap.

En av galans få politiska gäster var Sveriges statsminister, som presenterades av filmskådespelaren Salma Hayek::

-- Hello Central Park! Hello New York!

– Jag är så glad att vara här!, ropade Stefan Löfven från scenen till de tiotusentals konsertbesökarna, som samlats på Central Parks stora gräsmatta, kanske mest för att lyssna till världsartister som Coldplay, Sting och Common, men som glatt tog emot den handfull politiker som också fick vara med.

– Jag är så stolt över att representera Sverige och världens första feministiska regering, sa Stefan Löfven och fick jubel och applåder även för det.

Löfven lovade att Sverige fram till 2030 kommer att finanisera tillgång till vatten och sanitet för 60 miljoner fattiga.

Något som anses vara en extra viktig jämställdhetsfråga eftersom alltifrån dålig hygien till övergrepp vid toalettbesök ute i det fria särskilt drabbar flickor och kvinnor i form av smitta, sjukdomar, psykiska och fysiska trauman och också död.

Stefan Löfven pratade i några minuter, tackade publiken och avlöstes sedan på scenen av ännu en feminist, en av världens just nu största artister, Beyonce.

Efter sitt framträdande var Stefan Löfven klart upprymd:

-- Det var en energi från den stund man klev in på området, som var häpnadsväckande, och jag känner förtröstan inför framtiden när jag såg alla dessa ungdomar där, sa statsministern.

Du valde att prata om feminism, om flickor och kvinnor, varför?

-- Vi har inte råd helt enkelt att inte låta den ena halvan av världens befolkning få samma möjligheter som den andra halvan!

FN-chefen Ban Ki-moon har ju gett besked om en enorm satsning på jämlikhet, och på flickors och kvinnors hälsa, och Sverige ska ge två och en halv miljarder dollar - vad kan du berätta om det?

-- Sverige ska bidra, vill bidra, till jämställdhet och inte minst hälsa, så det är en otroligt viktig insats, att verkligen prioritera och visa att vi vill ha jämställdhet, inte minst på hälsoområdet.

Det motsvarar över 20 miljarder kronor, har Sverige råd med det?

-- Det är klart att vi har råd, det här är, alltså, det här är inte en kostnad, det är en investering, sa statsminister Stefan Löfven i Central Park i natt.