Falköping gör film om flyktingbarn

1:23 min

17 -åriga Haben, kom som ensamkommande flyktingbarn till Falköping för ett år sedan. Nu har Falköpings kommun gjort en film om henne för att möta falköpingsbornas frågor om flyktingbarnen.

Individ och familjeomsorgen i Falköpings kommun bestämde sig för att göra en kortfilmer om Haben och andra flyktingbarn då de insåg att det fanns mycket funderingar hos Falköpingsborna om ensammkommande barn.

– Haben är en flicka som kom till oss för ett år sedan och som jag tog emot på tågstationen i Falköping och hälsade välkommen hit, det berättar Enhetschef Maria Olsson berättar.

2014 började Falköping kommun sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Då fick Maria Olsson mycket frågor från allmänheten. Varför kommer barnen hit, vad är det för barn ? I det föddes idén att spela in en film och följa några av ungdomarna.

– Vi hoppas att folk ska se att det här är ungdomar precis som alla ungdomar runt omkring oss. Att det är individer, inte bara en stor massa som kommer hit. Att det är något som bidrar till vårt samhälle.

Maria Olsson hoppas också att filmen kan väcka intresset för att bli god man, kontaktfamilj och familjehem.